latinica  ћирилица
07/04/2020 |  16:17 ⇒ 17:22 | Аутор: СРНА

Голић: Трговска гора не смије бити одлагалиште

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић још једном је данас упозорила да локалитет Трговске горе у Хрватској не смије бити одлагалиште радиоактивног нуклеарног отпада јер би у супротном било угрожено 250.000 становника у 13 општина у сливу ријеке Уне.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Ријешени смо у намјери да спријечимо да се на локалитету Трговска гора, непосредно у близини границе са БиХ, изгради одлагалиште за радиоактивни и нуклеарни отпад - рекла је Голићева, која је данас учествовала на хитној видео-конференцији коју је организовао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац о овој теми.

На данашњој видео-конференцији констатовано је да одлука Министарства за заштиту животне средине и енергетике Хрватске о уступању локације бившег војног складишта Черкезовац на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне електране "Кршко" свједочи јасној намјери власти сусједне земље да не одустају од изградње спорног одлагалишта у непосредној близини границе са БиХ, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Током видео-конференције истакнуто је да надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље 250.000 становника у 13 општина у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Упозорено је и да је ријеч о озбиљном безбједносном проблему, будући да је ријеч о врло трусном подручју.

Кошарац је информисао саговорнике о састанцима које је о овој теми имао са амбасадором Хрватске у БиХ Иваном Саболићем, те ресорним министром Хрватске Томиславом Ћорићем.

Закључено је да ће Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара у наредних неколико дана доставити свеобухватну информацију Савјету министара, у којој ће затражити да кроз институционално дјеловање буде формиран координациони тим, те експертна и правна група које ће се бавити овим отвореним билатералним питањем са Хрватском, као и да се у свакој пројекцији буџета институција БиХ планирају средства за њихов рад.

Закључено је и да је неопходно да све надлежне институције појачају дипломатске активности с циљем спрјечавања Хрватске да предметну локацију одреди као коначну за складиштење радиоактивног отпада.

У видео-конференцији, осим Голићеве и Кошарца, учествовали су федерални министар за животну средину и туризам Едита Ђапо, чланови Парламентарне групе "Зелени клуб" Саша Магазиновић и Јасмин Емрић, као и начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.