latinica  ћирилица
07/04/2020 |  16:35 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Кајмаковић: Одговорни послодавци вјерују мјерама власти

У бијељинској регији је епидемија вируса корона довела до отпуштања 145 радника, што је скоро минорно у односу на број запослених и показује да одговорни послодавци вјерују мјерама власти Републике Српске, изјавио је Срни руководилац филијале Завода за запошљавање Републике Српске у Бијељини Синиша Кајмаковић.
Синиша Кајмаковић - Фото: СРНА
Синиша КајмаковићФото: СРНА

- Ово је огледало озбиљности рада институција власти, Владе и Кризног штаба, првенствено што немамо ескалацију епидемије у смислу броја обољелих и смртности, али и што због мјера које се већ проводе послодавци ипак нису масовно давали отказе својим запосленим, како видимо да се дешава у свијету - рекао је Кајмаковић.

Он каже да је најбољи параметар добро урађеног посла повјерење, одговорност, савјесност, солидарност и озбиљност послодаваца у Српској и вјера послодаваца у мјере које је Влада обећала и које су почеле да се примјењују.

- Гријеше послодавци који дијеле отказе, јер се експлицитно замјере одредбама Владе која је најавила да ће они који буду трпељиви и разумни и нађу начин да премосте ово тешко вријеме, а да не дају отказе радницима, добити читав сет бенефита који је већ почео да се примјењује - истиче Кајмаковић.

Он наводи да су неки од бенефита преузимање плаћања доприноса на личне дохотке у марту и априлу, одлагање плаћања ПДВ и пореза на добит, као и кредитних ануитета.

Кајмаковић истиче да не могу очекивати бенефите привредници који су отпустили раднике, поготово масовно, наводећи да је то јасна порука власти Републике Српске.

 - Држава је ту, прије свега, да заштити раднике и њихову егзистенцију, као и личну потрошњу, које нема уколико нема плате, а лична потрошња генерише обнову друштва - додао је он.

Кајмаковић је прецизирао да је, од увођења ванредне ситуације због епидемије вируса корона 16. марта до данас, отказе добило 105 радника у Бијељини, 32 у Лопарама и осам у Угљевику, а ријеч је о онима који остварују право на новчану накнаду преко Завода за запошљавање.

Он је навео као крајње лош примјер у Лопарама, гдје је фирма отпустила више од 70 запослених, а као јако добар примјер - привредника у Угљевику који је свим радницима продужио уговоре иако су истекли у марту.

Кајмаковић је рекао да радници који су добили отказ од послодавца имају право на новчану накнаду преко Завода за запошљавање, у износу од 416 до 800 КМ, при чему године стажа условљавају дужину исплате, а висина претходних личних примања висину новчане накнаде.