latinica  ћирилица
07/04/2020 |  20:40 ⇒ 08/04/2020 | 08:38 | Аутор: СРНА

Епидемија вируса није достигла врхунац, наредне седмице кључне

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да епидемија вируса корона још није достигла врхунац, да су наредне седмице кључне, те да све зависи од поштивања мјера које доносе цивилне власти.
Милорад Додик (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Милорад Додик (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

- Сви који су упућени у епидемију, стручњаци, сматрају да ово није врхунац и да нас врхунац тек чека за неколико седмица - рекао је Додик вечерас за Федералну телевизију.

Он је истакао да здравствени радници обављају изузетно тежак посао, те да треба поштовати њихове напоре, јер од њиховог ангажмана зависи успјешност борбе против епидемије.

Додик је похвалио одговорност грађана Републике Српске када је ријеч о поштивању мјера сузбијања ширења вируса, те додао да мали број појединаца, кршећи мјере, урушава цијели систем због чега је неопходно појачати мјере у вези са изолацијом.

Он је подсјетио да су власти у Републици Српској благовремено успоставиле систем превентивних мјера.

- Веома брзо смо затворили школе, тржне центре, кафиће и напали све оне кластере који су се појављивали. Мислим да смо трагом тога успјели да контролишемо знатан број жаришта - подсјетио је Додик.

Стручњаци предвиђају за наредне седмице епицентар вируса и од тога, како је рекао Додик, зависи како ће се ситуација даље одвијати, а најбитније је смањити контакт људи.

Српски члан Предсједништва је изразио очекивање да ће 130 респиратора из Кине, које је Фонд здравства Републике Српске уплатио, ускоро стићи у Републику Српску.

- Ту је само проблем транспорта. Сваки дан се боримо да омогућимо транспорт. Чак смо закупили карго авион који треба да одлети у договору са властима Кине и утовари робу - рекао је Додик.

Додик је нагласио да сви требају да буду свјесни глобалних губитака када је ријеч о економији.

- Ми смо донијели мјере и не желимо да видимо отпуштање радника. У марту смо издвојили 18 милиона КМ за доприносе свим радницима у дјелатностима које су затворене због новонастале ситуације. Успјели смо и одређене закупе да пролонгирамо - објаснио је Додик.

Додик је најавио да ће Влада Српске у априлу и мају уплатити основну плату од 520 КМ плус доприносе за све оне који неће радити, а што ће Српску коштати око 50 милиона КМ мјесечно.