latinica  ћирилица
07/04/2020 |  21:48 ⇒ 23/04/2020 | 22:16 | Аутор: СРНА

Није постигнут договор о расподјели 330 милиона KM

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да још увијек нема сагласности о расподјели 330 милиона КМ које би БиХ требало да добије од Међународног монетарног фонда, те изразио наду да ће наредних дана бити постигнут договор и послат захтјев тој финансијској организацији.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је појаснио да је ријеч о кризном пакету ММФ-а, а не о редовним средствима ММФ-а да се на њих примјењује сразмјера једна трећина према двије трећине што се тиче ентитета, него сходно кризи која је евидентно готово иста и у Републици Српској и у Федерацији БиХ.

- Oчекивали смо да ћемо имати расподјелу 60 према 40 везано за ФБиХ и Српску, с тиме што би се пола процента и са једне и са друге стране дало Брчко дистрикту, који није уопште укључен у овај аранжман - изјавио је Додик вечерас за Федералну телевизију.

Он је нагласио да о томе није постигнут договор и додао да у самој Федерацији није постигнут договор о кантоналној расподјели средстава и да је то довело до тога да тај аранжман са ММФ-ом није потписан.

- Губимо седам дана и вјерујем да ћемо наредних дана успјети да се договоримо и пошаљемо ММФ-у, јер нема пакета помоћи привреди без тих страних средстава од ММФ-а и других кредитора - истакао је Додик.

Rекао je да су јуче на сједници Предсједништва тражили да се покуша разговарати са кредиторима да ставе мораторијум на поврат средстава, чиме би у БиХ био ослобођен знатан дио новца.

- Несумњиво је да Централна банка БиХ мора предузети значајне мјере како би помогла привреди. Ово што сада ради није никаква помоћ - истакао је Додик.

Додик је нагласио да нико не доводи у питање Централну банку, њену улогу и новац који је тамо депонован, већ је ријеч о томе да кроз два облика - обавезну резерву те финансијске институције и кроз вишак средстава који пословне банке код ње држе, ту има има више замрзнутог новца него што га има у оптицају у БиХ.

- Ако има мањак новца у оптицају, онда инвестиције и привреда трпе и немате довољно новца да би могли да покренете неке инвестиције, поготово велике - констатовао је Додик.

Он је оцијенио да би се могле направити промјене које не би довеле у питање позицију Централне банке и да се направи један пакет да се помогне банкама и привреди.

Додик је истакао да се само тражи оно што је могуће у оквиру садашњих елемената Централне банке и да нико не тражи штампање новца.

Наводећи да није задовољан радом Централне банке БиХ, Додик је рекао да је и набавка 130 респиратора у Кини била везана за рад те банке.

- Централна банка није нашла за сходно да продужи свој рад за инострана плаћања тако да смо ми губили дане због временске разлике нисмо успијевали да платимо и због тога смо изгубили значајан дио робе - додао је Додик.

Додик је нагласио да је на нивоу БиХ, ентитета, кантона и општина, јавног сектора, привреде, јавних предузећа потребно донијети конзистентан систем мјера да би се успјешно одговорило на кризу која доноси огромне губитке.

Он је додао да се у Српској покушава направити конзистентан систем мјера, да се обезбиједи подршка привреди, те поједностави пролазак робе.

- Јуче смо договорили /Предсједништво БиХ/ да буџет БиХ прилагодимо ситуацији и губицима који ће настати због пандемије. Зато је буџет враћен Савјету министара - додао је он.