X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
08/04/2020 |  10:24 ⇒ 12:35 | Извор: СРНА

Компензовано 43,4 милиона КМ обавеза

У другој овогодишној мултилатералној компензацији компензовано је 43,4 милиона КМ обавеза и потраживања, што је за 39 одсто или 12 милиона КМ више него у првој компензацији.
Бањалучка берза (фото: banjaluka.net) -
Бањалучка берза (фото: banjaluka.net)

То је изванредан резултат имајући у виду ванредно стање и кратак период од фебруарске компензације, навела је Бањалучка берза.

Обавезе и потраживања је компензовало 593 учесника.

Учесници могу до петка, 10. априла, да исправљају прелиминарне извјештаје које ће добити на адресе електронске поште.

И са техничке стране компензација је спроведена без иједног проблема, а већина учесника је директно уносила обавезе у систем за мултилатералне компензације и тако се придржавала мјера социјалног дистанцирања, наводи се у саопштењу.

Из Бањалучке берзе истичу да су у вријеме економских потешкоћа, а посебно проблема са ликвидношћу изазваних пандемијом вируса корона, учесници препознали могућност да наплате своја потраживања измиривањем обавеза.

Систем мултилатералне компензације омогућава обрачунско /безготовинско/ плаћање обавеза и сигурно значајно олакшава пословним субјектима пословање у условима смањене ликвидности на тржишту.

У наредном периоду ће се радити на укључивању Управе за индиректно опорезивање БиХ у систем за мултилатералне компензације и цесије, што би значајно утицало на смањење неликвидности у привреди и ефикаснију наплату индиректних пореза, наводи се у саопштењу.

Из Берзе додају да ће се паралелно радити на омогућавању да и физичка лица могу учествовати у мултилатералним компензацијама.

Сљедећа редовна компензација је у јуну, али ће Влади Републике Српске бити предложено одржавање још једне ванредне компензације како би се помогло привреди и јавном сектору у смањењу неликвидности, напомиње се у саопштењу.