latinica  ћирилица
08/04/2020 |  10:30 | Аутор: РТРС

Додик: Песах подсјећа на важност цивилизацијских вриједности

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Песах свим Јеврејима у Републици Српској и Федерацији БиХ, пожељевши да радост прославе овог празника подијеле са најближим члановима своје породице у добром здрављу, миру и радости.
Милорад Додик (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Милорад Додик (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

- Прослава једног од највећих јеврејских празника у знак сјећања на избављење из вишевјековног мисирског ропства подсјећа на важност цивилизацијских вриједности на којима се гради повјерење, солидарност и толеранција међу људима - истакао је Додик у честитки.

Српски члан Предсједништва изразио је наду да ће због епидемије вируса корона празнични дани бити проведени у кругу својих породица и у духу традиције празновања највећег јеврејског празника, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Јевреји у БиХ и широм свијета славе Песах, излазак Јевреја из египатског ропства. То је празник прољећа, бесквасног хљеба и добијања Торе - десет Божијих заповијести.

Песах је један од најстаријих празника и траје осам дана, а обиљежава се свечаном вечером седер /хебрејски - ред/ на којој се молитве, читање Хагаде и сви обичаји, одвијају по строго утврђеном реду.