latinica  ћирилица
08/04/2020 |  11:43 ⇒ 12:04 | Аутор: Агенције

Министари финансија ЕУ цијелу ноћ састанчили, договора нема

Министри финансија Европске уније нису успјели да се договоре о већој помоћи економијама погођеним вирусом корона, на састанку који је трајао цијелу ноћ између уторка и сриједе, а предсједавајући Еврогрупе је јутрос изјавио да се разговори обустављају до четвртка.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Будућност ЕУ је угрожена уколико не дође до заједничког финансијског одговора у борби против пандемије вируса корона, упозорили су данас министри из шпанске администрације.

Европски министри финансија нису успјели да се договоре у разговорима који су трајали цијелу ноћ о додатној подршци привредама чланица погођених пандемијом.

Предсједавајући еврозоне Марио Сентено суспендовао је разговоре до сутра.

Дипломатски извори и званичници кажу да се Италија и Холандија споре око услова за одобравање кредита из средстава еврозоне државама које се боре против пандемије вируса корона, што је блокирало договор о пакету помоћи вриједном пола билиона евра, извјештава Ројтерс.

Портпарол шпанске администрације Марија Хесус Монтеро рекла је да ће Европљани почети да губе повјерење у ЕУ уколико не буде заједничког одговора на кризу коју је упоредила са Другим свјетским ратом.

Министар пољопривредне Луис Планас је подржао сличан став, али су оба званичника изразила оптимизам да ће се даљим преговорима доћи до позитивних резултата.

Министри финансија започели су разговоре јуче око 13.30 часова, а дискусије су трајале цијелу ноћ уз бројне прекиде, наставке и билатералне преговоре у настојању да се постигне сагласност о пакету мјера за помоћ владама, компанијама и појединцима.