latinica  ћирилица
08/04/2020 |  13:33 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Контролисано 50 трговаца, сви поштују уредбу о цијенама

Републичка тржишна инспекција врши појачане контроле поштивања Уредбе о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске, која је ступила на снагу крајем прошле седмице, саопштено је данас из Инспектората Републике Српске.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Из Инспектората истичу да је у протекла четири дана извршено 50 контрола у продајним објектима широм Републике Српске у којима није констатовано кршење Уредбе.

У саопштењу се наводи да, имајући у виду обим производа који је обухваћен Уредбом, саме контроле захтијевају нешто дуже вријеме, јер инспектори врше темељне провјере формирања цијена за стотине различитих типова и произвођача производа који су дефинисани Уредбом.

Из Инспектората подсјећају да је овом уредбом ограничена маржа свих учесника у ланцу снабдијевања робом или производима, тако да не прелазе ниво маржи те робе или тих производа на дан 5. марта 2020. године. Набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурну цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења, трошкови шпедитерских услуга и слично.

- Скрећемо пажњу трговцима да у сваком тренутку могу очекивати посјету инспектора, да контроле на терену врше и тржишни инспектори јединица локалне самоуправе, чиме је број извршених контрола значајно већи, те да ће сваки прекршај бити строго санкционисан - истичу из Инспектората.

Подсјећају да је за кршење Уребе прописана казна за трговца као привредно друштво, односно друго правно лице 10.000 КМ, за одговорно лице 5.000 КМ, те за трговца као предузетника 6.000 КМ.