latinica  ћирилица
08/04/2020 |  14:37 | Аутор: СРНА

Чубриловић честитао Песах

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је Песах јеврејским општинама Бањалука и Добој и свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: ТАНЈУГ
Недељко ЧубриловићФото: ТАНЈУГ

- Нека овај празник наде, спасења и слободе свима донесе добро здравље, мир, толеранцију и солидарност. Срећан Песах! - наводи се у честитки, коју је Чубриловић упутио у име Народне скупштине и у своје име.

Чубриловић је припадницима јеврејског народа пожелио мир, срећу и породично благостање поводом наступајућег Песаха, празника ослобођења од стега овог свијета и стварање новог, бољег друштва.

- Честитам вам овај велики празник са жељом да дане Песаха прославите у топлини породице, љубави и здрављу - истиче се у честитки.

Јевреји у БиХ и широм свијета славе Песах, излазак Јевреја из египатског ропства. То је празник прољећа, бесквасног хљеба и добијања Торе - десет Божијих заповијести.

Песах је један од најстаријих празника и траје осам дана, а обиљежава се свечаном вечером седер /хебрејски - ред/ на којој се молитве, читање Хагаде и сви обичаји, одвијају по строго утврђеном реду.