latinica  ћирилица
08/04/2020 |  15:02 | Аутор: СРНА

Хрватска: Још једна жртва, број заражених повећан за 61

Још једно лице у Хрватској преминуло је од посљедица вируса корона, рекла је данас директор Хрватског завода за хитну медицину Маја Грба Бујевић.

- Ријеч је о особи везаној уз Клиничко-болнички центар Сплит. Нема опуштања. Нећемо се посјећивати, него ћемо поклонити здравље тако што ћемо се чувати - истакла је Бујевићева на конференцији за новинаре Националног штаба цивилна заштите у Загребу.

Према њеним ријечима, у протекла 24 часа потврђено је да је заражено још 61 лице чиме је укупан број порастао на 1.343 особа.

- Излијечено је 179 лица, што је 12 више него јуче - навела је Бујевићева.

У новозаражене је убројани и штићеници и радници Дома за старије особе у Сплиту.

- Пет радника и 49 штићеника Дома за старије особе показују симптоме вируса корона и пребачени су у болницу. Резултати су стигли за њих 10 и они су позитивни, а преостале ћемо имати током дана. Двије особе добијају кисеоник, али нису на респиратору. Осталих 47 имају блаже симптоме. Имамо два болесника старија од 90 година - рекао је на конференцији за новинаре у Сплиту министар здравља Хрватске Вили Берош.

Према његовим ријечима, надлежни размишљају о тестирању свих 134 радника дома, а не само оних који су били на другом спрату који је постао жариште.

- Тражићу да одговорни, ако се утврде пропусти, сносе посљедице. Тврдим да ће онај ко је направио грешке сносити санкције. И то ћемо радити врло убрзано - поручио је Берош.