latinica  ћирилица
08/04/2020 |  17:06 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Ђенић: Неће бити поскупљења уџбеника

Неће бити поскупљења уџбеника за наредну школску годину и њихове цијене планиране су на бази прошлогодишњих, изјавио је Срни вршилац дужности директора Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић.
Бојан Ђенић (фото:атвбл) -
Бојан Ђенић (фото:атвбл)

Ђенић је позвао послодавце и синдикалне организације да се јаве у пословне центре Завода за уџбенике и наставна средства ради закључења уговора и обезбјеђења куповине уџбеника, школског прибора и опреме на рате.

Када је ријеч о процедури прибављања нових рукописа, Ђенић је навео да су у току активности на томе. Пристигло је 17 рукописа за 11 уџбеника за основну и средњу школу.

Ђенић додаје да упоредо раде и на припреми неколико наслова чији ће садржај бити дигитализован до почетка нове школске године.

Према његовим ријечима, у току су припреме бројних наслова лектире за основну и средњу школу и публикације које су намијењене најмлађем узрасту.

Ђенић је нагласио да због епидемије вируса корона Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево поступа према препорукама и инструкцијама Владе Републике Српске и закључцима и наредбама Кризног штаба.

Он наглашава да је у складу са наредбама Кризног штаба свих 20 малопродајних објеката затворено, а у пословној згради Завода организује се минимум процеса рада.

- Ми смо јавно предузеће које се финансира из властитих прихода и оваква ситуација директно се одражава на пословање нашег предузећа. У овој ситуацији, када не раде малопродајни објекти, боримо се да не буде отпуштања радника - истакао је Ђенић и додао да им је циљ да сачувају свако радно мјесто, да покушају одржати плате на нивоу прошлогодишњих и да не дође до њиховог смањења.

Он је подсјетио да су у Завод за уџбенике и наставна средства пристигли рукописи на конкурс за "Златну сову" и "Совицу", а коначну одлуку о побједницима објавиће у договору са члановима жирија када то околности буду дозвољавале.

Ђенић је подсјетио да због ванредне ситуације комуникацију са суграђанима врше посредством интернет продаје гдје је могуће обезбиједити све наслове уџбеника и белетристике уз попуст од 20 одсто.