latinica  ћирилица
09/04/2020 |  07:55 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Забрањено окупљање на јавним површинама

На свим јавним површинама у Црној Гори од данас је забрањено присуство више од једне особе, осим када је ријеч о дјетету млађем од 12 година или дјетету са аутизмом и другим сметњама у развоју и особе у инвалидским колицима којима је дозвољен пратилац.
Црна Гора (архив) -
Црна Гора (архив)

Новим мјерама, које је касно синоћ донијело Национално координационо тијело за заразне болести, прецизирано је да дјеца на јавној површини могу боравити са једним родитељем, старатељем или другим пунољетним чланом домаћинства.

Из Владе Црне Горе навели су да се забрана не односи на особе које обављају редовне радне задатке у дјелатностима дозвољеним наредбама.

Национално координационо тијело покренуло је процедуру за провјеру у Пореској управи утемељености потврда за кретање у вријеме ограничења које издају предузећа и позвало надлежне органе да сваку утврђену злоупотребу третирају у складу са законом прописаном кривичном одговорношћу.

Забрањено је напуштање објеката становања од недјеље у 11.00 часова до понедјељка у 5.00 ујутру.

Забрањено је присуство и задржавање особа на плажама, те уређеним и неуређеним купалиштима и излетиштима.

Компаније и друга правна лица, односно грађевински предузетници који су одговорни за грађевинске радове, морају да истакну обавјештење о мјерама сузбијања вируса корона.

Наложено је да се свим запосленима који обављају грађевинске радове обезбиједе кориштење личне заштитне опреме, маски и рукавица.

Наложено је и да се на већим градилиштима са 40 или више запослених обавезно организује рад у више група од по 20 или мање запослених, те да се обезбиједи физичка дистанца између радника.