latinica  ћирилица
09/04/2020 |  08:31 ⇒ 15:03 | Аутор: РТРС

Још 17 случајева, заражен и доктор; Излијечено 81 лице (ВИДЕО)

У Републици Српској регистровано је 17 нових случајева заразе вирусом корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Ален Шеранић (фото:@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Ален Шеранић (фото:@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Тиме је број заражених порастао на 365.

Шеранић је навео да је у протекла 24 часа обављено 416 тестирања на вирус корона, те да је присуство вируса потврђено код 17 лица. У питању је пет мушкараца средње животне доби и пет старије доби, двије жене млађе доби, двије средње и три старије животне доби.

- Десет особа је из Бањалуке, три из Лакташа, двије из Мркоњић Града, те по једна из Прњавора и Источне Илиџе - навео је он и додао да је девет особа хоспитализовано, а остали стављени под здравствени надзор.

Шеранић је рекао да се углавном ради о породичним контактима и контактима са раније потврђеним случајевима.

- Неколико лица није могло навести контакт и то је разлог због којег се не смијемо опуштати. Морамо издржати да се понашамо одговорно и да прођемо са што мање посљедица - поручио је министар.

Шеранић је рекао да је међу зараженима и доктор запослен у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

- Ради се о колеги који је претходно био негативан на тестирању, али је поновљени тест показао присуство вируса - рекао је министар здравља Српске.

Он је нагласио да је тестиран велики број здравствених радника из болница и домова здравља који су најизложенији пацијентима зараженим вирусом.

Шеранић је навео да Универзитетски клинички центар Републике Српске, као и друге здравствене установе из превентивних разлога редовно раде тестирање својих љекара и медицинских сестара.

- Тестирани су здравствени радници из Бањалуке, Бијељине, Приједора, Градишке, Добоја и Шипова. Тестиране су и особе из локалних карантина. Они који су негативни бивају пуштени кући, а ако су позитивни иду у Студентски центар у Бањалуци или Ђачки дом у Бијељини, односно на болничко лијечење ако имају симптоме - појаснио је Шеранић.

Министар је истакао да се до сада опоравило 81 лице.

- Из Бањалуке је 55 особа, а из Лакташа осам, тако да структура опорављених лица прати структуру претходно заражених - рекао је Шеранић и додао да је до сада урађено укупно 3.734 тестарања.

Он је рекао да се под здравственим надзором тренутно налазе 6.643 особе, те да је 15.270 лица изашло из надзора.

Додао је да се у УКЦ налази 46 пацијената са тешком клиничком формом, од којих су четири на респиратору, у изолацији су четири особе које чекају налазе, док је на старој локацији Пулмологије 59 лица са лашком или средњом клиничком сликом.

Шеранић је навео да се по три пацијента налазе на лијечењу у болницама у Добоју и Зворнику, а по два у Бијељини и Источном Сарајеву.

Подсјетио је да је регистрован још један смртни случај, наводећи да је у питању мушкарац из Бањалуке који је био прикључен на респиратор.

Од посљедица вируса корона у Српској до сада је преминуло 13 лица.

Говорећи о стању у карантинима на граничним прелазима, Шеранић је рекао да су у њима смјештена 42 лица.

Повезане вијести:

Обдукције нису опасност за ширење вирус корона