latinica  ћирилица
09/04/2020 |  09:39 ⇒ 10/04/2020 | 14:42 | Аутор: СРНА

Требиње: Казне за лица којима запаљена ватра измакне контроли

Полицијска управа Требиње апелује да грађани приликом паљења ватре на отвореном узму у обзир временске прилике, да обрате пажњу на све друге околности које могу утицати на неконтролисано ширење ватре и да ватру ни у ком тренутку не остављају без надзора, поштујући законске прописе.
Полицијска управа Требиње - Фото: РТРС
Полицијска управа ТребињеФото: РТРС

Из Полицијске управе су навели да Закон о заштити од пожара из новембра 2019. године, као једну од мјера заштите од пожара забрањује паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице.

Исти закон прописује и новчане казне од 100 до 1.000 КМ за она физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузму све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре.

Пошто се у наредном периоду очекује интензивно чишћење пољопривредних парцела, Полицијска управа Требиње апелује да власници као и друга лица којаучествују у паљењу ватре обавијесте најближу ватрогасну јединицу, да ватру неостављају без надзора, те да прије него што напусте парцелу провјере да ли је ватра угашена.

Они који не предузму мјере предострожности приликом паљења ватре, те изазову материјалну штету Полицијска управа Требиње ће санкционисати у складу са важећим законским прописима.