latinica  ћирилица
09/04/2020 |  10:24 ⇒ 11:20 | Аутор: sputniknews.com

Си Ђипинг упозорио на други талас Ковида 19; Кина доноси нове мјере

Кинески предсједник Си Ђинпинг упозорио је на нове тешкоће и изазове и ризик од другог таласа заразе. Кина због тога уводи нове мјере.

Си Ђипинг је у сриједу, на сједници врховног тијела Кинеске комунистичке партије - Сталног одбора политбироа рекао да се, усљед растућих притиска на свјетску економију, нестабилни и несигурни фактори повећавају, преноси Ројтерс.

- Нове тешкоће и изазови су се појавиле због обнове и покретања рада у Кини и економског и друштвеног развоја - рекао је Си.

Он је тражио од надлежних да пажљиво надгледају увезене случајеве из иностранства и спријече избијање новог таласа земљи.

Нове мјере због асимтпоматских преносиоца вируса

Кина, у којој је епидемија вируса прошла, донијела је нове мјере како би спријечила да асимптоматски преносиоци вируса изазову други случај инфекције.

Иако број новозаражених опада од врхунца у фебруару, када је Кина изоловала неколико градова, власти позивају на континуиран опрез због страха од новог таласа заразе.

Од 63 нова случаја, 61 су путници који долазе у Кину из иностранства.

Осим импортованих случаја, брига кинеских власти су и асимптоматски случајеви, људи који преносе вирус а немају никакве клиничке симптоме као што су температура или кашаљ.

У сриједу је пријављено 56 нових асимптоматских случаја тако да је укупан број таквих случајева које кинески медији зову и "прећутни преносиоци" порастао на 657, преноси Танјуг писање Ројтерса.

Због тога су донесене нове мјере. Здравствене установе морају да пријаве асимптоматске случајеве у року од два сата од открића. Локалне владе морају онда да идентификују све познате блиске контаке у року од 24 сата.

Асимптоматски пацијенти биће смјештени у колективни карантин 14 дана и рачунаће се као потврђени случајеви ако почну да показују симптоме. Такође, у двонедјељном карантину ће бити и њихови блиски контакти.

Почетком недјеље појавила се и нова функција на мобилној платформи "ВиЧет" која омогућава људима да провјере да ли су икад сједили у возу или авиону поред неког асимптоматског преносиоца вируса који је касније постао потврђен случај.

Кинеске здравствене власти раније су упозориле да ће око двије трећине асимптоматских пацијената касније развити симптоме инфекције вируса корона.