latinica  ћирилица
09/04/2020 |  11:07 | Аутор: СРНА

На данашњи дан прије 21 годину почела битка на Кошарама

Данас се навршава 21 година од почетка једне од најтежих битака за одбрану Србије у новијој историји - битке на Кошарама у којој је 108 војника погинуло бранећи државну границу од албанских снага током НАТО агресије 1999. године.
Битка на Кошарама - Фото: илустрација
Битка на КошарамаФото: илустрација

Међу погинулим војницима било је 50 младића на одслужењу војног рока, од којих су неки послати на караулу Кошаре након свега два мјесеца обуке и положене војничке заклетве.

Битка за караулу Кошаре на граници тадашње СР Југославије и Албаније сматра се највећом битком у новијој српској историји у којој је нешто више од 1.000 голобрадих српских војника, без довољно муниције, бранило домовину од напада снага које су бројале између 5.000 и 6.000 Албанаца и њихових помагача.

Највећи број српских снага на Кошарама чинили су војници на редовном одслужењу војног рока, просјечне старости између 19 и 20 година, а борили су се и Срби добровољци из иностранства и Козаци.

Битка на Кошарама почела је 9. априла и трајала све до бомбардовања, 10. јуна, односно потписивања такозваног Кумановског споразума и повлачења југословенске војске са Косова и Метохије.

Напад албанских терориста, потпомогнут НАТО-авијацијом, почео је око граничног прелаза Раша Кошарес, на граници Југославије и Албаније, а циљ је био да се пресијецањем комуникације између јединица Војске Југославије у Ђаковици и Призрену, омогући копнена инвазија и овладавање простором Косова и Метохије.

У борбама су учествовали дијелови 125. и 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, елементи 63. и 72. Специјалне бригаде, као и група страних добровољаца међу којима је највише било Руса.

Са албанске, бројчано вишеструко надмоћне стране, учествовали су припадници ОВК, регуларне војске Албаније, Легије странаца и НАТО авијација чији су авиони свакодневно бомбардовали положаје Војске Југославије и отежавали допремање хране, муниције и појачања.

Борци на Кошарама, као и учесници битке на Паштрику која је услиједила крајем маја, успјели су надљудским напорима да спријече продор албанских терориста на територију своје земље.

На Кошарама је погинуо и 21 официр и подофицир, 50 младића на одслужењу војног рока, 13 војних обвезника и 24 добровољца, а рањено их је 256.