latinica  ћирилица
09/04/2020 |  12:05 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Електрокрајина: Вукановићеве неистине и инсинуације демантују чињенице

Након низа неистина, нетачности и инсинуација које је народни посланик Небојша Вукановић изнио на рачун Електрокрајине Бањалука, из овог предузећа су нагласили да чињенице демантују наводе дотичног посланика.
Електрокрајина, бањалука - Фото: РТРС
Електрокрајина, бањалукаФото: РТРС

У саопштењу из предузећа Електрокрајина наглашавају да као друштвено одговорна фирма која живи са народом Републике Српске и уз народ Републике Српске, морају нагласити да су од појаве вируса корона обустављене све јавне набавке осим ургентних које су неопходне за рад система.

- Фирме које Вукановић помиње немају уговоре са Електрокрајином, која ради транспарентно и све је то лако провјерити, што аутор небулозног текста никада није ни покушао - истиче се у демантију из овог предузећа.

У саопштењу се наводи да је "Вукановић заборавио да и у Електрокрајини раде људи, грађани Републике Српске, који нису имуни на вирус корона, али који су солидарни са својим суграђанима.

- У нашем предузећу тренутно је седам заражених радника, док је велики број у изолацији, али иако је наплата пала за 40 одсто, сви до једног показују солидарност са колегама и суграђанима из приватног сектора. Слабије очитавање, очигледна криза грађана из приватног сектора, није поколебала наше предузеће у солидарности са грађанима - поручују из Електрокрајине.

У демантију се наглашава да је потпуна неистина да се плате смањују, јер одлука Управе је да ће све плате, и поред пада наплате, бити исплаћене у законски одређеним оквирима, што значи цијена рада плус минули рад, накнада за превоз и топли оброк у данима које проводе на радним мјестима.

- Одлука о подијељеним пословима и смњање радног времена на шест радних сати, неће утицати на плате и плате ће бити исплаћене у пуном износу осмочасовног радног времена - истичу из овог предузећа.

Одлука Управе, у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације, о смањењу плате ради солидарности у вријеме епидемије вируса корона, односи се на руководиоце, тако да ће чланови Управе Електрокрајине примати 20 одсто умањене плате, док ће руководиоци радних јединица имати умањење од 10 одсто.

- За све остале раднике одлука о одрицању од дијела примања заснива се на добровољној основи. Радници са примањима више од 1.000 КМ упитани су да се одрекну 100 КМ на плату, док су они са примањима испод 1.000 КМ упитани за одрицање у износу од 50 КМ. Све је искључиво на добровољној основи и нико, подвлачимо, нико неће осјетити никакве санкције уколико то не учине - нагласили су из Електрокрајине у демантију поводом Вукановићевих навода о наводним "резовима и штедњи на радницима у овом предузећу".