latinica  ћирилица
09/04/2020 |  13:01 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Човић-Затлер: Значајна помоћ ЕУ брзом опоравку земље

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер оцијенили су данас да ЕУ са 7.000.000 евра хитне помоћи за здравствени сектор и додатних 73.500.000 евра за подршку социо-економском опоравку знатно помаже брзи опоравак БиХ од епидемије вируса корона и њених посљедица.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

У саопштењу из Парламентарне скупштине БиХ наводи се да су Човић и Затлер у телефонском разговору размотрили ситуацију у вези са вирусом корона у БиХ и свијету, те рестриктивне и подстицајне мјере и њихов учинак.

Они су разговарали о утицају епидемије на здравство и економију БиХ, истичући неопходну хитну заштиту здравља грађана, здравствених радника, те радника и предузећа.

Уз бројне уведене мјере и иницијативе, званичници су истакли заштиту домаћих подузећа, те адаптацију образовања и безбједности у тренутним условима епидемије.

Говорећи о значајном доприносу међународне солидарности бројним земљама у борби против вируса корона, саговорници су се сагласили о значајном доприносу ЕУ која је, издвајајући значајна средства за БиХ, омогућила набавку важне медицинске опреме, као и финансијску помоћ.

ЕУ је БиХ доставила 7.500 тестова на вирус корона, 15.000 заштитних визира за медицинско особље, а током априла ће испоручити и респираторе.

ЕУ је упутила 15.000.000.000 евра помоћи државама партнерима те је, пружајући помоћ земљама западног Балкана, направила значајан допринос у здравственом и економском стабилизовању региона, наводи се у саопштењу.

Човић и Затлер су разговарали и о аранжману са Међународним монетарним фондом /ММФ/ вриједном 330.000.000 долара.

Човић је нагласио да је неизоставно да расподјела средстава буде транспарентна и адекватна на начин да поштује и уважава све нивое власти у заштити здравствених, економских и безбједносних система, а посебно не изостављајући ниво кантона.

Током разговара је истакнута потпуна опредијељеност за снажну сарадњу на европском путу БиХ, те сарадњу на бројним питањима са европским партнерима.

Човић је у име грађана БиХ и у своје име захвалио Затлеру на донацијама ЕУ.