latinica  ћирилица
09/04/2020 |  13:41 ⇒ 10/04/2020 | 14:41 | Аутор: СРНА

Противградна превентива: Спремни за сезону одбране од града

За противградну сезону у Републици Српској спремно је 219 класичних и 46 аутоматских противградних станица, те 35 аутоматских приземних генератора сребро јодида на подручју 30 локалних управа, рекао је Срни директор јавног предузећа Противградна превентива Тихомир Дејановић.
Противградна заштита Републике Српске - Фото: РТРС
Противградна заштита Републике СрпскеФото: РТРС

Према његовим ријечима, на подручју Семберије и Мајевице распоређено је 30 класичних противградних станица, 24 у Бијељини и по три у Лопарама и Угљевику.

Новина у односу на прошлу годину је 12 нових аутоматских противградних лансера, девет на подручју општине Нови Град, два на подручју општине Оштра Лука и један у Крупи на Уни.

Противградне станице размјештене су на укупној брањеној површини већој од 1,1 милион хектара.

- У противградну сезону се улази са 1.755 противградних ракета, у мају очекујемо испоруку још 810 противградних ракета и сматрамо да је то довољан број ракета за ову сезону - рекао је Дејановић и додао да се набавка ракета финансира из средстава Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Дејановић је истакао да су техничке припреме за сезону заштите од града почеле већ у октобру прошле године, непосредно након завршетка сезоне, када су превезени комуникациона опрема, паљбени уређаји и противградне ракете са 219 класичних противградних станица и 35 до тада пуштених у рад аутоматских противградних станица размјештених на брањеном терену, у централно складиште на Подручном противградном центру Нова Топола.

- Након прикупљања опреме са терена услиједио је њен лаки ремонт, извршена је дефектација, отклањање кварова и подешавање за рад за наредну сезону, а техничке екипе су током зимских мјесеци извршиле и генерални ремонт дијела постојећих, класичних, противградних лансера, претежно за локалне управе са подручја Посавине - рекао је он.

Према Дејановићевим ријечима, због изузетно топле зиме и очекивања раније појаве града, већ средином фебруара је започело успостављање система веза и комуникација, као и наоружавање противградних станица ракетама.

- Све раније започете радње у припреми сезоне су се одлично показале, јер су услиједили услови ванредне ситуације због вируса корона -  навео је Дејановић.

Директор Противтрадне превентиве Републике Српске подсјетио је да је сезона противградне заштите од 15. априла до 15. октобра прошле године била врло захтјевна усљед натпросјечних нестабилности атмосфере, али је додао да је одрађена врло успјешно и штете од града сведене су на најмању могућу мјеру.

Систем противградне превентиве активиран је прошле године током 50 дана, у сезони је испаљена 1.271 противградна ракета.