latinica  ћирилица
09/04/2020 |  13:52 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

ЦИК тражи одгађање локалних избора

Централна изборна комисија БиХ тражи од Парламентарне скупштине БиХ доношење допуна Изборног закона БиХ којима би се, због стања узрокованог епидемијом вируса корона, одгодило расписивање и одржавање избора.
Централна изборна комисија (фото:atvbl) -
Централна изборна комисија (фото:atvbl)

ЦИК БиХ на данашњој кореспондентној сједници усвојио је закључак о покретању иницијативе за доношење закона о допунама Изборног закона БиХ коју доставља Парламентарној скупштини БиХ, саопштено је из Комисије.

Предложеним допунама Изборног закона БиХ уводи се појам ванредних околности које подразумијевају ванредну ситуацију, те стање природне непогоде и друге несреће, проглашене од надлежних институција у БиХ, што подразумијева све нивое власти, и утврђује да ЦИК има овлаштења да донесе одлуку о одгађању расписивања и одржавања избора, што до сада није било прописано.

Такође, предлаже се прописивање обавезе ЦИК-а да донесе одлуку о расписивању и одржавању избора кад утврди да су испуњени услови за одржавање избора у складу са Изборним законом БиХ, а најкасније у року до 90 дана од престанка ванредних околности, саопштено је из Комисије.

Оцјена постојања законских услова за одржавање одгођених избора била би у надлежности ЦИК-а, који би ову одлуку био овлаштен донијети и за вријеме трајања ванредних околности, уколико утврди да те околности више не онемогућавају организацију одржавања избора у складу са Изборним законом БиХ.

ЦИК подсјећа да је због епидемиолошке ситуације у земљи у вези са спречавањем ширења епидемије вируса корона Савјет министара 17. марта донио Одлуку о проглашењу настанка стања природне или друге несреће на територији БиХ, као и Одлуку о поступању институција БиХ у циљу обезбјеђивања заштите живота и здравља запослених због опасности од могуће појаве епидемије заразне болести проузроковане вирусом корона.

У саопштењу се додаје да је Република Српска донијела Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Српске, док је Федерација БиХ донијела Одлуку о проглашењу стања несреће узроковане појавом вируса корона.

Уважавајући наведену ситуацију у БиХ, ЦИК констатује да је капацитет рада институција умањен, а слобода кретања грађана ограничена.

- Како би расписивањем избора већ наредног дана почели тећи рокови за спровођење изборних активности, као што је прикупљање потписа од стране политичких субјеката, јасно је да у датим околностима наведено није могуће предузети, како због ограничене слободе кретања тако и због спречавања ширења епидемије - истиче се у саопштењу ЦИК-а.

Из ЦИК-а додају да наведено, али и низ других активности које не би било могуће реализовати, ствара објективне и неотклоњиве сметње за спровођење слободних избора у складу са Изборним законом БиХ.

Закон о допунама Изборног закона БиХ би, према предложеном законском рјешењу, ступио на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику БиХ.

Према важећем Изборном законом БиХ, ЦИК БиХ дужан је почетком маја расписати локалне изборе, који би били одржани у октобру.