latinica  ћирилица
09/04/2020 |  14:39 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Видовић: Донесена уредба са обједињеним одлукама (ВИДЕО)

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је Влада Српске данас донијела уредбу којом су обједињене раније донесене одлуке, попут одгађања подношења пореских пријава по основу завршног рачуна, те одгађање рокова за плаћање одређених пореских обавеза.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је рекла да је рок за подношење пореских пријава за обавезе које су порески обвезници имали по завршном рачуну био 31. март, али да се овај рок одгађа до краја априла.

На конференцији за новинаре након сједнице Владе, она је додала да се одгађају рокови за плаћање одређених пореских обавеза, попут пореза на добит чији је рок био 31. март, а одгађа се до 30. јуна.

Видовићева је навела да они који не буду могли да испоштују и овај рок могу да се обрате Пореској управи Републике Српске и да у ратама плаћају ове обавезе до краја године.

Она је додала да је, осим пореза на добит, ријеч и о накнадама за шуме, противпожарним накнадама, те одређеним републичким и локалним таксама.

- С обзиром на то да су ови рокови законска категорија, да би били на снази и валидни мора предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић да потпише ову уредбу, а након тога ће све то бити верификовано на Народној скупштини - напоменула је Видовићева.

Када је ријеч о порезу на непокретности, прва рата која доспијева 30. јуна, одгађа се на рок од 30. септембра, а друга рата са 30. септембра се одгађа на 31. децембар.

 

- Паушални годишњи порез за мале привреднике, предузетнике, који су веома погођени овим престанком рада, износио је 600 КМ, а ове године ће износити 240 КМ - рекла је Видовићева.

Говорећи о пореским обвезницима који имају рјешење о репрограму пореских обавеза које плаћају у ратама, она је рекла да је уведен мораторијум на плаћање рата до 30. јуна.

- То значи да ће се то рјешење које су добили од Пореске управе или Министарства финансија продужити још за три мјесеца у наредном периоду. Неће бити обрачуна никаквих додатних затезних камата - истакла је Видовићева.

Она је подсјетила да самостални привредници или правна лица која нису радила у другој половини марта на основу одлука Републичког штаба за ванредне ситуације или локалних штабова треба да поднесу пореске пријаве и да плате нето плату радницима, док ће доприноси бити плаћени из Фонда солидарности за обнову Републике Српске.

- У току априла ћемо знати ко је поднио пореску пријаву и колики је дио који мора да плати Фонд солидарности. Одлучили смо да у априлу, повремено из Пореске управе преузмемо стање пријава и за пореске обвезнике који су поднијели пријаву и дали изјаву да су исплатили нето плату, Фонд исплати доприносе - рекла је Видовићева.

Она очекује да сљедеће седмице Фонд солидарности исплати доприносе за оне који поднијели пријаве и исплатили плате, док ће крајем мјесеца бити исплаћени укупни доприноси за све.

Према њеним ријечима, уредбом је регулисано и стање и обавезе за април, односно да ће из Фонда солидарности бити исплаћене минималне плате, порези и доприноси за привреднике који и даље не раде по одлукама штабова.

- Исплатићемо минималне плате, порезе и доприносе на плате и за све оне који су престали са радом због отежаних услова - рекла је Видовићева.

Она очекује да ће привредници и предузетници у оваквој ситуацији, када се спашавају животи грађана, избјегавати могућности злоупотреба и да исплате буду праведне.

Да би то било коректно урађено, додала је Видовићева, Пореска управа и надлежна министарства имају обавезу да направе спискове оних који нису радили или су престали да раде због отежаних услова.

- Заиста ћемо се трудити и надамо се да у овој ситуацији неће бити великог кршења ове уредбе и да ћемо на најбољи и најправеднији начин извршити ову расподјелу - рекла је Видовићева.

Она је навела да је Влада Српске донијела и уредбу са законском снагом која се односи на приређиваче игара на срећу, а који ће, јер не раде, бити ослобођени мјесечног паушала по сваком апарату који посједују.