latinica  ћирилица
09/04/2020 |  14:43 | Аутор: СРНА

Пола милијарде људи на путу ка сиромаштву

Економске посљедице пандемије вируса корона могле би да повећају број сиромашних у свијету за пола милијарде, наводи се у новој студији УН.

У извјештају пише да ће ово бити први пут да сиромаштво расте на глобалном нивоу у посљедњих 30 година.

Закључци су објављени уочи кључних састанака Сјетске банке, Међународног монетарног фонда и министара финансија из Групе 20 сљедеће седмице, пренио је Би-Би-Си.

Универзитетску студију УН написали су стручњаци са Краљевског колеџа у Лондону и Националног универзитета Аустралије.

Економска криза ће потенцијално бити озбиљнија него здравствена криза, изјавио је Кристофер Хој са Националног универзитета Аустралије.

У извјештају се процјењује да би број сиромашних у свијету могао да порасте за 400 до 600 милиона и да потенцијални утицај пандемије представља реалан изазов за УН-ове Циљеве одрживог развоја, према којима би сиромаштво било искоријењено до 2030. године.

- Оно што смо утврдили указује на значај драматичног ширења заштитних мрежа у земљама у развоју што је прије могуће и што шире - да се посвети много већа пажња утицају Ковида у земљама у развоју и да се види како међународна заједница може да помогне - изјавио је професор Енди Самнер са Краљевског колеџа у Лондону.

У вријеме када пандемија буде завршена, половина свјетске популације од 7,8 милијарди људи могла би да западне у сиромаштво.

Око 40 одсто нових сиромашних људи могло би да буде концентрисано у регионима источне Азије и Пацифика, а трећина у подсахарској Африци и јужној Азији.