latinica  ћирилица
09/04/2020 |  15:51 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Организован повратак америчких држављана у САД

Амбасада САД у Подгорици организовала је повратак групе америчких држављана и резидената у САД.
Аеродром Подгорица -
Аеродром Подгорица

Из Амбасаде САД у Подгорици су саопштили су да је јутрос, летом "Монтенегро ерлајнза", из Подгорице за Лондон отпутовало 26 америчких држављана и резидената, одакле ће даље наставити пут ка САД.

На повратку из Лондона, авион "Монтенегро ерлајнза" доводи кући црногорске и држављане БиХ, укључујући 15 црногорских средњошколаца који су похађали школу у САД кроз програм размјене.

Из Амбасаде САД рекли су да се на лету до Лондона авион зауставио у Сарајеву, гдје је примио још 22 америчка држављанина и резидента.

- Држављани Канаде, Мађарске, Ирске, Холандије, Србије, Јужне Кореје, Швајцарске и Велике Британије такође су се укрцали у авион у Подгорици и Сарајеву - додаје се у саопштењу.

Амерички амбасадор у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке пожељела је својим сународницима, који су привремено боравили у Црној Гори, безбједан и брз повратак кући.

- Веома смо захвални на подршци коју смо добили од црногорских власти која је, уз успјешну сарадњу са БиХ и Великом Британијом, олакшала организацију путовања наших грађана у вријеме невиђене кризе - навела је Рајзинг Рајнке.

Како је додала, сарадња с циљем реализације данашњих безбједних летова показује колико се може постићи када се ради заједно.

- Најзначајнији приоритет Стејт департмента је безбједност и добробит америчких грађана у иностранству. Током кризе Ковид-19, Стејт дипартмент је омогућио репатријацију више од 45.000 Американаца из цијелог свијета - додаје се у саопштењу Амбасаде САД у Црној Гори.