latinica  ћирилица
09/04/2020 |  16:21 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Донесена уредба о прописивању мјере непосредне контроле цијена

Из Министарства трговине и туризма Републике Српске саопштено је да је Влада Српске данас донијела уредбу о прописивању мјере непосредне контроле цијена у Српској одређивањем маржи у трговини нафтних деривата, те напомињу да су за кршење тих одредаба предвиђене казне од 5.000 до 10.000 КМ, уз могућност изрицања мјера одузимања имовинске користи остварене извршењем прекршаја.
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација)Фото: РТРС

Циљ донесене уредбе је, како се наводи, заштита економских интереса грађана и сузбијање нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца нафтним дериватима, саопштено је из републичког Министарства трговине и туризма.

- С обзиром на то да је у протеклом периоду дошло до знатног снижења цијена барела на свјетском тржишту, те у том смислу и до снижења рафинеријских цијена нафтних деривата, на бензинским пумпама у Републици Српској нису евидентирана одговарајућа снижења малопродајних цијена нафтних деривата - наводи се у саопштењу.

Уредбом се, како се истиче у саопштењу, утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске на начин да је за трговце на велико нафтним дериватима одређена максимална велепродајна маржа у висини од 0,06 КМ по литру деривата, док је за трговце на мало нафтним дериватима одређена максимална малопродајна маржа у висини од 0,25 КМ по литру деривата.

Из Министарства трговине и туризма наводе да ће инспекцијски надзор над примјеном уредбе вршити Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе.

- Новчане казне за трговце који буду поступали супротно одредбама прописаним уредбом кретаће се од 5.000 КМ до 10.000 КМ, уз могућност изрицања мјера одузимања имовинске користи остварене извршењем прекршаја - наводи се у саопштеwу Министарства трговине и туризма Републике Српске.