latinica  ћирилица
09/04/2020 |  16:37 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Контингент помоћи Русије стигао у Републику Српску (ФОТО/ВИДЕО)

На бањалучком аеродрому стигао је први контингент медицинске опреме и помоћи Русије за борбу против епидемије изазване вирусом корона.
Званичници Републике Српске - Фото: РТРС
Званичници Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић исказала је захвалност Руској Федерацији на помоћи Републици Српској.

- Важно је рећи да је помоћ послана на захтјев Српске и стигла је веома брзо након разговора Додика са Лавровим. Ово је потврда наших добрих односа и разумијевања - нагласила је она.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је истака да се и Русија суочава са проблемом вируса корона

- И стога сам им додатно захвалан на овој свеобухватној помоћи - рекао је Додик.

 

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изразио је наду да ће помоћ у медицинској опреми, која је из Руске Федерације стигла данас на бањалучки аеродром, помоћи Републици Српској да превазиђе кризу изазвану епидемијом вируса корона.

Иванцов је навео да је помоћ из Русије упућена на захтјев Републике Српске, с циљем да се Српској помогне у овој тешкој ситуацији, у којој се налазе и бројне земље широм свијета.

- Долази екипа љекарских специјалиста, који ће се заједно са колегама из Српске консултовати у лијечењу људи, а стиже и специјална техника која омогућава дезинфекцију простора зграда и других објеката - рекао је Иванцов новинарима.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је за Српску од изузетног значаја у борби против епидемије изазване вирусом корона што је добила први контингент медицинске опреме и помоћи из Русије.

- Ово је значајна помоћ за наш здравствени сектор. Дошли су стручњаци из Русије да помогну нашим љекарима који се више од мјесец дана херојски боре са пандемијом - рекао је новинарима Вишковић, након што је на Аеродром Маховљани у Бањалуци допремљен први контингент медицинске опреме и помоћи Русије за борбу против епидемије изазване вирусом корона.

Истакао је да су се институције Републике Српске обратиле за помоћ Русији и предсједнику те земље Владимиру Путину.

Он је, у име Владе Српске и институција, захвалио Русији и Путину на урученој помоћи.

- У борби против вируса значајна је дезинфекција јавних површина. Дошли су нам најбољи свјетски стручњаци са најбољом опремом и средствима за дезинфекцију и настојаћемо да сви наши већи градови буду дезинфиковани. У Бањалуци ћемо сутра почети са дезинфекцијом Универзитетског клиничког центра, Студентског дома "Никола Тесла", односно мјеста гдје је највећа концентрација лица која су позитивна на вирус, након чега идемо даље - рекао је Вишковић.

Контигент су дочекали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, предсједником Владе Радованом Вишковићем и амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим.

Додик је затражио од предсједника Русије Владимира Путина помоћ у медицинској опреми и материјалима за спречавање ширења епидемије, а разговарао је и са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровим о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Повезане вијести:

Други авион са руском помоћи стигао у Бањалуку