latinica  ћирилица
09/04/2020 |  18:20 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Доктор Лазић није на респиратору, његово стање стабилно

Легендарни ратни хирург из болнице "Жица" у Блажују Миодраг Лазић који је лијечио српске борце за вријеме рата у БиХ, налази се у стабилном стању и није на респиратору, како су објавили поједини београдски медији, речено је Срни у Клиничком центру у Нишу.

Помоћник генералног директора и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Радмило Јанковић је рекао Срни да доктор Лазић, који је заражен вирусом корона, није на респиратору већ прима само кисеоничку суплементацију, односно повремено добија кисеоник преко маске.

Јанковић је рекао да је за сада ситуација под контролом и да се нада да даља инвазивна терапија неће бити потребна.

- Потпуна је неистина и дезинформација да се он налази на апаратима - рекао је Јанковић.

Он каже да је јуче у редовној визити обишао све пацијенте на интензивној њези, укључујући и доктора Лазића, уз којег је провео пола сата, поразговарао са њим и детаљно преконтролисао терапију.

- Разговарали смо. Он је јако добро, расположен...Чак смо снимили селфи. Његово здравствено стање је стабилно - рекао је Јанковић.

Он је додао да доктор Лазић јесте заражен вирусом корона и има промјене на плућима које указују на пнеумонију, као и да је дугогодишњи пацијент са бронхијалном астмом и да се због тога надзире његово здравствено стање 24 часа на интензивној њези.

Према његовим ријечима, доктор Лазић тренутно захтијева само кисеоничну суплементацију, односно повремено добија кисеоник преко маске, али "никаква инванзивна терапија код њега још није индикована".

- Видјевши и запањивши се вјешћу на друштвеним мрежама да је Лазић на респиратору, одмах сам позвао да видим да се нешто није у међувремену искомпликовало, мада нико други не би могао да има тачније информације од мене. Чули смо се, он је сасвим океј - навео је Јанковић.

Јанковић је рекао да је пренио доктору Лазићу подршку коју је добио из Републике Српске, гдје је спашавао животе током рата и чак и голим рукама масирао срце једног српског рањеника и тако га вратио у живот.

- Он има приступ друштвеним мрежама и мислим да он то зна. Али, ја сам му лично то пренио јуче кад смо се видјели. Он је јако добро расположен, али и ганут је подршком коју добија и од својих колега из читавог Клиничког центра и Ниша - рекао је Јанковић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је рекао Срни да се Представништво интересовало за доктора Лазића, који је пуно помогао Србима у БиХ током одбрамбено-ослободилачког рата и да може да потврди да је легендарни ратни хирург у стабилном стању.

Писмо подршке доктору Миодрагу Лазићу из Ниша који је оболио од вируса корона упутили су јуче и чланови Удружења Осмог одреда - Илиџа Специјалне бригаде полиције Републике Српске.

И предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Српска спремна да помогне ратном хирургу Миодрагу Лазићу, који је инфициран вирусом корона, те се нада да ће доктор, који је у протеклом рату у Српској у ратној болници "Жица" у Блажују спасио хиљаде живота, брзо оздравити.

Доктор Лазић /65/ је специјализовао хирургију на ВМА у Београду у тридесетој години и постао један од најмлађих хирурга. Радио је у Војној болници у Нишу, а онда прешао на Хируршку клинику Клиничког центра. Данас ради као руководилац Ургентног центра у Нишу.

На позив народа Српске Крајине у јулу 1991. године отишао је као хирург добровољац и годину дана ради у ратним болницама у Двору на Уни, у Глини и Костајници. Са борцима је учествовао у продору коридора.

Као добровољац, у септембру 1992. године, дошао је у болницу Коран у Пале. Послије мјесец дана, као шеф хируршке екипе, дошао је на Илиџу и радио у ратној болници "Жица" у Блажују.

Као једини хирург за стомак и грудни кош радио је скоро двије године на простору најширег ратишта Републике Српске - пет општина са више од 100.000 становника. Са неколико хирурга, љекара опште праксе и средњег медицинског особља примјер је херојства "људи у бијелом". Сјећања из рата записао је у књизи "Дневник ратног хирурга", коју је објавила Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Осим "Дневника", Лазић стиже да напише и 16 стручних радова и учествује на три велика међународна конгреса, на којима његови радови изазивају велику пажњу стручњака. Године 1994. добио је звање примаријуса.

О доктору Лазићу снимљен је документарни филм "Дневник ратног хирурга", аутора Синише Грабежа у продукцији Телевизије Републике Српске.

За његов рад у Републици Српској, његова светост патријарх Павле га је одликовао Орденом светог Саве. Носилац је и низа других признања. Фебруара 1996. године одлази из Српског Сарајева у Ниш.

- Одлазим са тугом и сјетом. Поносан сам што сам се борио и дијелио добро и зло са херојским народом Српског Сарајева. Тужан сам и сломљен због њихове трагедије - рекао је тада доктор Лазић.