latinica  ћирилица
09/04/2020 |  18:49 | Аутор: СРНА

Новалић: Ако ХДЗ не потпише, БиХ ће остати без средстава ММФ-а

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је данас да, уколико ХДЗ БиХ не потпише писмо намјере, БиХ неће добити 330 милиона евра од Међународног монетарног фонда.
Фадил Новалић -
Фадил Новалић

Осврћући се на непостизање договора о расподјели средстава ММФ-а и захтјев лидера ХДЗ-а БиХ да у расподјелу средстава буду укључени и кантони, Новалић је нагласио да правила око расподјеле средстава ММФ-а постоје 22 године и да се никада нису мијењала.

- Уопште не видим разлога да их сада мијењамо. Након 22 године ми би сада увели први пут и кантоне и умјесто седам потписа на Писмо намјере имали би 17 потписа, и то би био врло сложен принцип усаглашавања. Ми не желимо увести тај принцип - рекао је Новалић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је као премијер ФБиХ потписао Писмо намјере и да је то усвојено.

- На ХДЗ-у БиХ је да то потпише или не потпише. Ако не буде потписа нећемо добити тих 330 милиона евра - рекао је Новалић.

Новалић је навео да ће се ребаланс буџета ФБиХ наћи на сједници Владе наредне седмице.

- Ребаланс буџета се није нашао на данашњој сједници јер је ријеч о обимном послу за који треба пуно времена и рада стручних људи и усаглашавања 16 министарстава. Наћи ће се у уторак, 14. априла, а најдаље у сриједу, 15. априла - рекао је Новалић.

Новалић је додао да се нада да ће наредне седмице засједати и федерални парламент и то оба дома и да би на тим сједницама требали да се нађу "стабилизациони закон" и ребаланс буџета.

Он је најавио да ће ребалансом буџета бити смањене федералне плате, те додао да нема говора о смањењу пензија, али ни о повећању давања, јер се не може претпоставити у ком правцу ће се криза кретати.

Новалић је потврдио да је без посла остало око 15.000 радника у ФБиХ али да се број мијења сваки дан.