latinica  ћирилица
09/04/2020 |  18:52 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Потврда да постоје специјалне везе Бањалуке и Москве

Москва је упућивањем помоћи Републици Српској за борбу против вируса корона показала да Српску доживљава као праву државу, што даје додатну сигурност њеним грађанима, али и потврђује да постоје специјалне везе између Српске и Русије, односно српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и руског предсједника Владимира Путина, истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Анђелковић је изјавио Срни да је Русија кључни ослонац како у Републици Српској, тако и у Србији, те да је стратешки важна у одбрани српских националних интереса.

- Када год је тешко можемо да рачунамо на то да ће Русија прискочити. Русија је садашњим потезима показала, када је ријеч понаособ о Републици Српској, да је доживљава као праву државу, у пуној мјери, и да постоје специјалне везе Бањалуке и Москве, односно Додика и Путина - рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да ово није помоћ Српској само у борби против вируса корона, већ и порука да се са оптимизмом може гледати на будућност када је ријеч о руско-српским односима и на то да ће Русија у свакој ситуацији помоћи.

- И када је ријеч о Републици Српској треба још додатно истаћи да, док се у Србији можда и превише говори о кинеској помоћи која није мала, увек треба имати у виду да нам је Русија кључни фактор, јер од Кине не можемо да имамо такву подршку на геополитичком плану, у вези са одбраном геополитичких интереса као од Русије - сматра Анђелковић.

Према његовом мишљењу, Српска ту има још исправнији став него Србија.

- И несумњиво је сваким потезом власти у Бањалуци истакнуто да је Српска прије свега оријентисана према Русији и да нам је Русија кључни фактор подршке, савезник и партнер - рекао је Анђелковић.

Он је поновио да је руска помоћ Српској важна, да ће помоћи у борби против вируса корона, али да је много важније то што грађани могу добити додатно потврду и сигурност да ће Русија бити у свим околностима уз њих.

- Ко год био против нас, против Републике Српске и ко год покушао да је обесмисли наићи ће на снажан руско-српски зид - каже Анђелковић.

У Бањалуку је данас стигао први контингент медицинске опреме и помоћи Русије Републици Српској који су на Аеродрому у Маховљанима дочекали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Помоћ је услиједила након разговора српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Русије Владимиром Путином и министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим, од којих је затражио помоћ.