latinica  ћирилица
09/04/2020 |  21:30 ⇒ 10/04/2020 | 07:12 | Аутор: РТРС

Лукач: Покренуто масовније тестирање полицајаца на вирус корона (ВИДЕО)

Република Српска је на вријеме увела све мјере и оне су дале резултате, изјавио је министар унутрашњих послова Драган Лукач, у интервјуу за магазин Печат.
Драган Лукач, гост Печата - Фото: РТРС
Драган Лукач, гост ПечатаФото: РТРС

Оцијенио је да је и дисциплина у поштовању мјера задовољавајућа и и нагласио да је неопходно предузети све напоре да се задржи тренутно стање.

Забрињава, међутим, чињеница да је, каже, и у редовима полиције регистровано неколико позитивних случајева, због чега је покренуто масовније тестирање полицајаца на вирус корона.

Истакао је да је то начин на који се мора зауставити ширење вируса у редовима полиције.

- Ако десеткујемо полицију, било коју нашу полицијску станицу, нема људи који могу да их замијене. Као што у здравственом систему, ако изгубимо доктора, у смислу да буду заражени, да морамо да их смјестимо у карантин и да не могу да раде свој посао, имаћемо огроман проблем. Исто је тако и са полицијом. Ако се вирус рашири у нашим редовима, нема тих других људи који могу да замијене све оне који раде - нагласио је Лукач.

Зато, додао је он, строго се води рачуна да сви полицајци буду заштићени на својим задацима, у којима су веома изложени контакту са људима.

Лукач је оцијенио да је Републички штаб за ванредне ситуације данас констатовао да је дисциплина грађана на задовољавајућем нивоу, иако има појединаца који "искачу из система" и не поштују норме.

- Ти појединци се санкционишу у складу са позитивним законским прописима и са одлукама које смо донијели да би држали под контролом ову пандемију - рекао је Лукач.

Он је додао да се биљежи све мањи број лица која крше мјере, те да је на почетку примјене мјера било око 100 лица која су санкционисана због кршења полицијског часа, док се тај број сада креће између 30 и 40.

Говорећи о предстојећим васкршњим празницима, Лукач је рекао да му је јасно да је то породични празник и да ће велики број грађана из иностранства жељети да дођу у Српску, али да је неопходно наставити примјењивати донесене мјере.

- Свуда су упозорења и због Ускрса и због Васкрса, јер се очекује да ће доћи знатан број људи у Српску, те ми позивамо све оне који дођу да буду спремни да ће тај период провести у карантину - рекао је Лукач.

Он је истакао да је потребно одржати постигнуте добре резултате, те спријечити ширење епидемије, која узима данак у животима.

- То сада држимо под контролом. Имамо одређени број смртних случајева. То су углавном старија лица, која су и раније боловали од разних болести, али немамо оно што се дешава у европским земљама да дневно буде стотине мртвих, што Република Српска не би могла поднијети - рекао је Лукач.

Он је оцијенио да здравствени систем Српске у ванредним околностима добро функционише, те да се здравствени радници свакодневно успјешно боре да ситуацију држе под контролом.

Лукач је изразио задовољство јер је у Српској присутан линеаран раст новообољелих од вируса, да је спријечен нагли скок броја позитивних случајева, те оцијенио да ће Српска успјети да се избори са епидемијом уколико се у наредном периоду одржи тај ритам.

Говорећи о сарадњи са другим полицијским агенцијама, као што је Гранична полиција, Лукач је навео да МУП Српске има споразум са овом полицијом, па је одређени број припадника Министарства присутан на граници.

- Од почетка кризе са вирусом корона, број тих полицајаца је био око 100, те смо сада већ око половину повукли и вратили у редовне послове, управо због великог оптерећења на пословима у борби против вируса - рекао је Лукач.

Он је додао и да је тренутно смањен број лица која прелазе границу, али и миграната који су у претходном периоду правили проблеме, те да је МУП Српске спреман да повећа број својих полицајаца на границама уколико се за то покаже потреба.

Лукач је оцијенио да је неопходно у ванредном стању имати уредбу о казнама за прекршаје која почине лица ширењем дезинформација и изазивајући панику, како би се држало под контролом изношење и преношење дезинформација и на тај начин било спријечено изазивање нереда међу становништвом.

- Казна за овај прекршај за физичко лице је 1.000 КМ, док је за правна лица од 3.000 до 9.000 КМ, а за одговорно лице у правном луцу, такође, 1.000 КМ - додао је Лукач.

Он је рекао и да је ванредна ситуација показала да је била оправдана одлука Владе Српске да улаже у полицију у претходном времену, како би могла бити стабилан ослонац у вријеме кризе.

- Улагало се у опрему, возила, људство, као и остала средства која су потребна како би полиција данас могла ефикасно да одговори на све ове изазове и задатке који су пред нама - рекао је Лукач.

Он је изразио жаљење што је ванредна ситуација спријечила да се 4. априла на свечан начин обиљежи Дан полиције Српске, те да се грађанима представе бројни пројекти и резултати њеног рада.

- Планирали смо да поводом обиљежавања овог датума положимо и камен-темељац за изградњу нове зграде Полицијске академије, која би била будућност Министарства, јер би се у њој школовали млади полицајци на најбољи начин и који ће наставити да се боре за безбједност наших грађана - рекао је Лукач.