latinica  ћирилица
09/04/2020 |  22:10 | Аутор: СРНА

Линта: За већину Хрвата су усташки злочинци - борци за слободу

Бројне чињенице показују да већина Хрвата сматра правом хрватском државом геноцидну Независну Државу Хрватску /НДХ/, која је основана 10. априла прије 79 година, а усташке злочинце борцима за хрватску слободу, указује предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- То потврђује и истраживање Института за друштвена истраживања у Загребу и хрватске невладине организације ГОНГ из 2015. године, према којем чак 71 посто ученика завршних средњих школа у Хрватској сматра да НДХ није била фашистичка творевина - навео је Линта у писаној изјави.

Према његовим ријечима, у данашњој Хрватској све битне институције као што су католичка црква, политичке странке десне оријентације, Хрватски сабор, Влада Хрватске, Хрватска радио-телевизија, Фудбалски савез Хрватске, низ удружења хрватских ветерана и многи други раде у већој или мањој мјери на рехабилитацији геноцидне НДХ и усташког покрета.

Подсјетивши да је хрватски народ 10. априла 1941. године масовно и са великим одушевљењем поздравио њемачке војнике који су ушли у Загреб, сматрајући их ослободиоцима и пријатељима, Линта је нагласио да се Хрватска није суочила са својом усташком прошлошћу и није признала почињени геноцид над српским народом током Другог свјетског рата.

Он је подсјетио да су у геноцидној творевини НДХ владали расни закони и масовно и на најсвирепије начине убијани Срби, Јевреји и Роми, док је један од симбола те државе била највећа фабрика смрти на Балкану злогласни логор Јасеновац.

- Међутим, не смије се НДХ свести само на Јасеновац јер је постојало још много логора смрти као што су Јадовно-Госпић-Паг, Јастребарско, Лепоглава, Стара Градишка, Ђаково, Сисак и други. Важно је нагласити да постоје сазнања да је на подручју НДХ било више од 1.000 стратишта гдје су убијани Срби од којих многа, након рата, нису обиљежена - напоменуо је Линта.