latinica  ћирилица
10/04/2020 |  08:05 ⇒ 08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

У Италији преминуло 100 љекара од почетка пандемије

Од почетка пандемије вируса корона у Италији, према извјештајима Националног удружења љекара, од посљедица заразе преминуло је 100 љекара.
Болница (Фото: Shutterstock) -
Болница (Фото: Shutterstock)

Посљедња, стота, жртва је 62-годишња докторица породичне медицине из градића Мире у сјеверном региону Венето, објавило је у четвртак удружење лекара Фномцео, наводи портал Индекс.

Италија од свих држава има највећи број преминулих, а медицинско особље плаћа болан данак у болницама и изван њих због недостатка заштитне опреме попут рукавица и заштитних маски за лице.

- Свака жртва оставила је дубок ожиљак на кожи и у срцу сваког италијанског љекара - рекао је Филипо Ањели, предсједник удружења Фномцео.

- Несташице и пропусти заиста су тешко разумљиви, а још је теже оправдати их имајући на уму ове трагичне бројке - рекао је Ањели.

У суботу је Карло Палермо, предсједник синдиката љекара Анао Асомед, рекао да је умрло приближно 120 медицинских радника, међу којима 80 љекара и 40 медицинских сестара и његоватеља.

У сриједу је Италија имала потврђених скоро 140.000 заражених корона вирусом, а од тог броја скоро 10 одсто, прецизније 13.522, медицински су радници.

Укупан број жртава у Италији је већи од 18.000, а заражено је више од 140.000 хиљада људи.

С друге стране, све више пацијаната се опоравља, па је јуче 2.099 обољелих, највише у једном дану до сада, потпуно оздравило. До сада, од инфекције корона вирусом у Италији, опоравило се више од 28.000 пацијената, наводи агенција ТАСС.