latinica  ћирилица
10/04/2020 |  08:09 ⇒ 08:11 | Аутор: БЕТА

ЕУ постигла договор о пакету помоћи вриједном 500 милијарди евра

Министри финансија земаља чланица ЕУ постигли су у четвртак увече договор о пакету помоћи вриједном 500 милијарди евра за европске земље тешко погођене пандемијом вируса корона.

Предсједник Еврогрупе Марио Сентено објавио је да је договор постигнут послије маратонских дискусија у Бриселу, преноси Би-Би-Си.

Министри међутим нису прихватили захтјев Француске и Италије да чланице Уније подијеле трошкове настале због кризе, издавањем такозваних “корона обвезница“.

Европска централна банка позвала је на одобравање пакета помоћи до 1.500 милијарди евра, процијенивши да ће толики износ бити потребан за санирање послљедица кризе.

Упркос томе, француски министар финансија Бруно Ле Мер поздравио је споразум који је описао као најважнији економски план у историји ЕУ.

Министри су били близу договора и у сриједу, али преговори ипак нису били успјешни због спора између Италије и Холандије која се највише противи издавању “корона обвезница“.

Криза изазвана пандемијом  вируса корона указала је на дубоке подјеле у Европи, пошто Италија и Шпанија оптужују сјеверне државе на челу с Њемачком и Холандијом да нису довољно солидарне.