latinica  ћирилица
10/04/2020 |  09:37 ⇒ 09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Избори у Јужној Кореји, посебна биралишта за заражене (ВИДЕО)

У Јужној Кореји јутрос су отворена биралишта за превремено гласање на парламентарним изборима.

Заражени корона вирусом гласају на осам бирачких мјеста, које је одредила Национална изборна комисија.

Више од 3.000 заражених корона вирусом, као и око 900 здравствених радника запослених у центрима за лијечење ових пацијената у областима које су тешко погођене пандемијом, укључујући Сеул и град Тегу, моћи ће да гласа на осам биралишта, преноси Ројтерс.

Сами избори одржавају се 15. априла, али се званичници надају да ће људи искористити могућност раног гласања како би се избјегла гужва на биралиштима тог дана.

Током два дана превременог гласања, људи ће моћи да гласају на 3.500 бирачких мјеста.

Уочи отварања биралишта, сва бирачка мјеста су дезинфикована и од свих бирача затражено је да носе заштитне маске и рукавице и да користе санитарна средства.

На уласку у биралишта, званичници су мјерили температуру гласачима, а свако ко је имао температуру већу од 37,5 степени Целзијуса преусмјерен је у специјалну кабину.

Међу онима који су гласали био је и јужнокорејски предсједник Мун Џае-ин.

Влада и даље разматра планове да се дозволи гласање за око 46.500 особа, које нису позитивне на корона вирус, али се налазе у самоизолацији.

Према наводима стручњака, влада разматра да дозволи особа у карантину да гласају по затварању биралишта, 15. априла у 18. часова.