latinica  ћирилица
10/04/2020 |  10:05 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Усташтво и србофобија и даље веома јаки

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио Срни поводом 79 година од оснивања Независне Државе Хрватске да је идеја усташтва у Хрватској и даље врло јака, а србофобија на високом нивоу иако данас тамо готово да и нема Срба.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Напросто, хрватски идентитет је у великој мјери утемељен на негативном односу према Србима - појаснио је Анђелковић, који сматра да је то тако јер се Хрватска никада није суочила са поразом у Другом свјетском рату иако је доминантно била на страни нацистичке Њемачке.

Анђелковић је истакао да је преко српског антифашизма одлуком тадашњих комунистичких власти Хрватима омогућено да пређу на побједничку страну ријеке због чега нису прошли процес денацификације као Њемачка и Аустрија, па је однос према усташтву много позитивнији.

- Не стиде се да позитивно третирају оно што би свугдје у свијету било оцењено као крајње срамно и негативно - рекао је Анђелковић.

Он је констатовао да су Срби дјелимично и сами криви за то, јер, како је рекао, и даље робују југословенству, док се Хрвати за своје интересе боре врло страствено.

- И док они траже и туже, ми се устручавамо да на прави начин бранимо своје. Република Српска је ту боља од Србије. Мало се више ослободила тог југословенског баланса, али мислим да и ипак Република Српска, а тим прије и Србија још и даље болујемо од југословенства умјесто да се окренемо српству и боримо се за наше националне интересе - рекао је Анђелковић.

Анђелковић је закључио да би "та усташка опасност која и даље лебди" требало да освијести Србе и подстакне их да још рационалније дјелују.

Фашистичка Независна Држава Хрватска, на челу са усташким поглавником Антом Павелићем, која је била ратни савезник нацистичког вође Адолфа Хитлера, формирана је на данашњи дан 1941. године.

На подручју НДХ и остатка окупиране Југославије у току Другог свјетског рата извршен је геноцид над српским становништвом и убијено између 900.000 и 1.200.000 Срба.