latinica  ћирилица
10/04/2020 |  10:17 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Дачић: Пандемија ће одгодити рјешавање питања Косова и Метохије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће пандемија вируса корона у свијету одгодити разрјешење питања Косова и Метохије, иако је Београд спреман за наставак дијалога и не одговара му одгађање рјешења.

- Нама не одговара одлагање, и то све вријеме истичемо. Србију већ годинама сви у свијету препознају као неког ко жели рјешење и ко на том рјешењу ради конструктивно и одговорно, зато нас и уважавају. Наша позиција је у том погледу чврста и сасвим јасна, тако да спремни чекамо период послије пандемије да у било ком тренутку наставимо разговоре - рекао је Дачић за Вечерње новости.

Говорећи о односу ЕУ према Србији у борби против КовидА-19, Дачић је рекао да је Унија послала помоћ колико је и када могла, на чему је Србија захвална, али да је, као држава кандидат за чланство, очекивала брже реаговање.

- Као држава кандидат за чланство, која је најближа уласку у ЕУ, имамо многе обавезе према ЕУ које испуњавамо, па нам то даје пуно право да очекујемо да нас ЕУ третира као свог у оваквим тешким тренуцима - рекао је Дачић.

Истичући да је чланство у ЕУ и даље спољнополитички приоритет Србије, јер је то у њеном најбољем интересу, Дачић је напоменуо да ће период послије кризе бити и период преиспитивања како функционише Унија.

- Ово није прва криза у којој је ЕУ прешла преко својих темељних начела. Сјетите се само мигрантске кризе 2015. године, када су једна по једна чланица затварале своје границе, рушећи споразуме о слободи кретања и прихватању азиланата. Србија је и тада била много већи Европљанин од многих у ЕУ, а и сада је - рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је помоћ из Русије стигла на вријеме, а да је све што је стигло из Русије од велике користи за Србију, и материјал и рад руских стручњака.

- Морамо да памтимо да је у Србију увијек стизала помоћ из Русије, кад год је нека невоља снашла наш народ, и тако је и сада. Све вријеме откако је избила ова здравствена криза, у сталној смо вези са највишим руским функционерима. Ја сам већ неколико пута разговарао са Сергејом Лавровом, и као прави пријатељи смо ријешавали конкретна питања која се тичу наших грађана и помоћи која је упућена у Србију - поручио је Дачић.

Одговарајући на питање да ли сматра треба ли Српска православна црква да причешћује вјернике или не, Дачић је рекао да поштује неотуђиво право Цркве да сама уређује правила по којима ће се њени вјерници понашати онда када присуствују разним обредима и учествују у њима.

- Међутим, ако постоје озбиљна упозорења стручњака и здравствених институција да у вријеме епидемије може бити ризично неко понашање током црвених обреда, онда ту не треба да буде дилеме чија је старија - закључио је Дачић.