latinica  ћирилица
10/04/2020 |  11:11 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Стручњак за биологију: Вирус је сезонског карактера и осуђен на пропаст

Доктор биолошких наука и професор Школе системске биологије ГМУ Анча Баранова сматра да је вирус корона осуђен на пропаст и да свјетска пандемија може бити завршена и прије појаве ефикасне вакцине.
Анча Баранова (Фото: screenshot) -
Анча Баранова (Фото: screenshot)

Баранова, која живи у САД, недавно је написала књигу "Вирус корона - упустство за преживљавање", у којој је описала историју настанка корона инфекција и дала процјену када ће свјетска наука бити у стању да преброди још једну врсту болести.

Она вјерује да ће се вакцина против вируса корона појавити за годину и по.

Баранова напомиње да научници не искључују могућност да и овај пут пандемија може да крене путем самоуништења, када број излијечених особа почне вишеструко да премашује број новообољелих.

Према њеном мишљењу, пандемија вируса корона јест озбиљан тест стабилности многих националних здравствених система, чија се модернизација већ дуго наметала, али је одгађана из разних разлога.

Баранова тврди да корону може да побиједи и сама природа, те да је пандемија
- сезонског карактера.

- Русија има срећу у том смислу - она је земља са континенталном климом, гдје љети преовлађује топло и суво вријеме, што је веома лоше за вирусе, а добро за заустављање епидемије - истиче она, а преноси Спутњик.

Баранова поручује да се не треба препуштати паници коју шире неки медији и да је важно сачувати здрав разум.

- Вирус корона је, ван сумње, опасна болест, као и остали слични њему. Међутим, не заборавите на достигнућа у домену медицине и науке - закључује Баранова.