latinica  ћирилица
10/04/2020 |  11:21 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Сједница Фискалног савјета БиХ није одржана, Беванда криви Новалића

Сједница Фискалног савјета БиХ, на којој је требало поново да буде разматрано Писмо намјере, данас није одржана због недостатка кворума, саопштено је из Савјета министара.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

С обзиром да сједници није присуствовао ниједан представник из реда бошњачког народа, Фискални савјет није одржао сједницу.

- Члан 4. Закона о Фискалном савјету БиХ дефинисано је да је за одржавање сједнице потребно присуство најмање пет чланова, од чега намање по један представник конститутивних народа у БиХ - појашњено је у саопштењу.

Сједница је сазвана на захтјев чланова Фискалног савјета БиХ - министра финансија у Савјету министара Вјекослава Беванде и министра финасија Федерације БиХ Јелке Милићевић.

НОВАЛИЋ КРИВАЦ ЗА ПРОПАСТ СЈЕДНИЦЕ И АРАНЖМАНА СА ММФ-ом

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда изразио је жаљење што данас није било кворума за одржавање сједнице Фискалног савјета БиХ због недоласка предсједника Владе ФБиХ у техничком мандату Фадила Новалића, оцијенивши да све упућује на то да је Новалић раније припремио сценарио за пропаст сједнице и да је унапријед пронашао кривца.

- Његова /Новалићева/ изјава да аранжман с ММФ-ом пропада због ХДЗ-а не само да није тачна и да је врхунац политикантства, него је и опасна! Изаћи пред камере у вријеме када се јавља кризни штаб и обратити се јавности да ће остати без 330 милиона евра због ХДЗ-а је обична подвала и дизање панике и тензија у вријеме када се људи боре за живот - истакао је Беванда, који је министар финансија и трезора у Савјету министара.

Беванда је указао да је Новалић навео неке само њему познате податке да ХДЗ захтјева да се на Писмо намјере с ММФ-ом стави 17 потписа укључујући чланове Фикалног савјета и представнике 10 жупанија, саопштено је из Министарства финансија и трезора.

- Нико није тражио да представници жупанија ставе свој потпис на то писмо јер то није ни могуће нити је по процедурама, нити нам пада на памет да компликујемо ствари ванинституционалним дјеловањем. Добро је познато да Фискални савјет БиХ одлучује о арнжманима с ММФ-ом и тако ће бити и сада. Имали смо ситуацију да се Фискални савјет изјаснио о Писму намјере када је аранжман био око 165 милиона евра, а сада је 330 милиона и кориговани су неки дијелови у том тексту - навео је Беванда.

Он је констатовао да је сасвим нормално да се сазове сједница Фискалног савјета и да се изјасне о новом тесту и новом износу задужења, јер је то кредит, а није никакав поклон па да се тек тако одлучује.

- И то врло добро зна господин Новалић, али он не жели да преузме одговорност у овим тешким временима и да сједне за сто и види како се задужујемо, коме дајемо новац и ко га враћа. Он радије не дође на сједницу Фискалног савјета, пошаље нам писмо да он неће доћи, није спријечен већ неће, а дан раније нашао је кривца за пропаст аранжмана. За ово што се данас десило крив је Фадил Новалић, премијер Федерације у техничком мандату, чији је глас, нажалост, био неопходна за кворум, одлучивање и гласање о аранжману с ММФ-ом који би по хитној процедури осигурао новац за санирање лоших посљедица коронавируса - појаснио је Беванда.

Беванда је позвао Новалића "да се сведе у оквире својих надлежности и да схвати да он не одлучује о цијелом свијету него да у овом дугом техничком мандату води једну владу, у овом случају владу ФБиХ која се састоји од десет жупанија и које имају уставно право да користе новац из федералне касе, а на крају и људско право да се спасавају од вируса и природне несреће".

- Прича о томе да се 22 године зна како се дијели новац ММФ-а нема ниједан аргумент јер се не ради о класичном аранжману с ММФ-ом који подразумијева провођење реформи у редовним околностима. Свакога ко истиче тај аргумент сада желим подсјетити да смо имали катастрофалне поплаве 2014. године. Тада сам био предјседавајући Савјета министара и новац који је тада осигуиран за помоћ поплављеним домаћинствим подијељен је тако да је по 49 одсто припало ентитетима и два одсто Брчко дистрикту. Тада није било такве кукњаве јер је свака марка требала свакој поплављеној општини. Тако је и сада, вирус не бира и нећемо дозволити да у неким опћинама трпе и људске и економске губитке да би новац негдје другдје трошили немилице - подсјетио је Беванда.

Он је констатовао да ово јесте тежак тренутак и да је тај новац БиХ нужно потребан, али се не може урушавати Устав, законодавни систем, па и људско достојанство да би неко тренирао дисциплину.

- Овдје се колективно одлучује, Фискални савјет је такво тијело да обухвати цијелу БиХ и господин Новалић мора се у то уклопити ако не жели да буде одговоран за губитак 330 милона евра кредита помоћи за БиХ - поручио је Беванда.