latinica  ћирилица
10/04/2020 |  11:37 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Требиње: Први потврђен случај заразе вирусом корона

Први потврђен случај заразе новим вирусом корона у Требињу је старији мушкарац из овог града који је хоспитализован и тестиран на изолационом одјељењу требињске Болнице, а претходно је боравио на једној од клиника Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, рекла је данас епидемиолог из Дома здравља Требиње Јелена Дурић.

- Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Требиње, Болница Требиње и све друге службе Дома здравља већ су предузели све противепидемијске мјере, истражују се контакти обољелог - рекла је Дурићева на конференцији за новинаре и додала да ће више информација о контактима бити познато накнадно.

Директор Опште Болнице Требиње Љубица Миљановић рекла је да је пацијент у стабилном општем стању, као и да има хроничну опструктивну болест плућа и раније се лијечио на плућном одјељењу требињске Болнице, а има и друге коморбидитете.

- На изолационо одјељење наше болнице 7. априла је примљен старији мушкарац са респираторним симптомима, дијагностички обрађен, узети су тестови, послати на анализу, пацијент се налази код нас на хоспитализацији - рекла је Миљановићева.

Она је истакла да је требињска Болница спремна да прихвати пацијенте, према препорукама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство.

Миљановићева је навела да ће студентски дом бити отворен за пацијенте са лакшим облицима болести и позвала становништво да се смање социјални контакти.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручио је да нема мјеста паници.

Ћурић је рекао да ће сви контакти зараженог бити у кућној изолацији и тестирани, а након добијања резултата, остаће у кућној изолацији или бити пребачени у карантин у Студентски центар.

Он је рекао да је Градски штаб донио одлуку да од данас грађани Требиња не могу да напуштају мјесто пребивалишта, изузев оних који имају дозволе.

- Надамо се да ће оваквих случајева бити што мање или никако у наредном периоду и у Требињу и у цијелој регији - рекао је Ћурић.