latinica  ћирилица
10/04/2020 |  11:46 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Хистопатолошки налаз Ратка Младића показује да тумор није канцероген

Хистопатолошки налаз генерала Ратка Младића, којем је у Хагу прије двије седмице извршена операција бенигног тумора дебелог цријева, показује да није канцероген, а његово здравствено стање полако иде на боље.
Дарко Младић - Фото: РТРС
Дарко МладићФото: РТРС

- Добили смо само усмено информацију да није канцерогено. Али, немамо то још ни у каквом документу, као што нисмо добили ни његову отпусну листу из болнице - рекао је генералов син Дарко Младић за СРНУ.

Он је додао да је из Хага речено да сва администрација иде спорије због ситуације са вирусом корона.

- Али, како пацијент може да буде отпуштен из болнице без отпусне листе? Али, добро. У суштини, немамо никакву документацију још увијек, и то је поента. Али, речено нам је да ствари иду на боље - рекао је Дарко.

Он је подсјетио да је генерал враћен из болнице у притвор већ четврти дан након операције.

- Чујемо се скоро сваки дан. Он је као и увијек позитиван, каже да иде то на добро и да се он субјективно осјећа нешто боље. Дај Боже да иде у добром правцу и да се полако опоравља. Видим по њему да боље звучи - навео је генералов син.

Дарко је напоменуо да су посјете забрањене док траје ситуација са вирусом корона, али да сматра да то неће бити скоро, јер и у Холандији има велики број заражених, тако да не вјерује да ће скоро бити укинута забрана посјета.

- Ја сад не знам колико је генерал безбједан у притвору. Они су предузели неке мјере, али и чувари и медицинско особље тамо у притвору послије посла иду кући - рекао је Дарко Младић.

Он је напоменуо да је у холандском дијелу хашког затвора било појаве вируса корона, али да у дијелу затвора под УН кажу да то нема везе са њима.

- Али, неке службе су исте, медицинска служба је иста за цијели затвор. Воде рачуна, појачали су дистанцирање, али колико то може да се исконтролише... Познато је да у се у таквим срединама још брже и опасније шире вируси - навео је он.

Дарко Младић је рекао да у хашком затвору нема дружења, те да су тамо само тројица - генерал Младић, Радован Караџић и хрватски генерал Миливој Петковић /бивши начелник Главног штаба ХВО током бошњачко-хрватског сукоба/.

- Они су свакако изоловани. Њима потенцијална опасност може да буде или од чувара или од медицинског особља, јер они са њима долазе у контакт. То су људи који иду напоље, мијешају се са другим људима. Ја немам информацију ког нивоа је заштита и какву контролу они врше - додао је Дарко Младић.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оперисан је 28. марта од бенигног тумора дебелог цријева, без знања породице и адвоката, који су обавијештени тек када је генерал ушао у операциону салу, као и након захвата када се пробудио.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је 22. новембра 2017. године генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу, насљедника Хашког трибунала, одлучило је у марту ове године да до даљег одгоди усмено излагање жалби на пресуду генералу Младићу.

Младић је у притвору у Хагу од љета 2011. године, када је ухапшен у Србији.

Суђење је почело 16. маја 2012. године.