latinica  ћирилица
10/04/2020 |  12:19 | Аутор: Блиц

Корона је Њујорком кружила недјељама прије него што је откривена

Нова истраживања показују да је вирус корона почео да кружи Њујорком средином фебруара, недјељама прије него што је потврђен први случај, и да су га путници углавном донијели из Европе, а не Азије.

- Очигледно је претежно европског порекла - рекао је Харм ван Бејкел, генетичар приватног њујоршког Медицинског факултета Ајкан који је један од аутора студије, објавио је Њујорк Тајмс.

Други тим са Медицинског факултета универзитета у Њујорку дошао је до сличних закључака упркос проучавању другачијих група случајева.

Оба тима почела су средином марта да анализирају геноме вируса корона. Истраживања су открила да је вирус почео да се шири раније него што се мислило, а то је могло да буде откривено агресивним тестирањем, преноси Блиц.

Након избијања епидемије у Вухану, амерички предсједник Доналд Трамп забранио је 31. јануара улазак у земљу странцима који су у претходне двије недјеље били у Кини.

Италија је, међутим, почела да затвара градове тек крајем фебруара, а Трамп је 11. марта рекао да ће забранити улазак странцима из већине европских земаља. Ипак, Њујорчани су тада већ путовали кући са вирусом, а да тога нису били свјесни.