latinica  ћирилица
10/04/2020 |  12:45 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Ђаковић: У Приједору заражен радник хитне помоћи

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је данас да је у Приједору вирусом корона заражен радник хитне помоћи Дома здравља.
Миленко Ђаковић - Фото: РТРС
Миленко ЂаковићФото: РТРС

- Особа нема спознају о контакту из којег је дошло до заразе. Чини нам се да је овдје ријеч о контакту са асимптоматским обољелим, али се врши провјера свих контаката ради стварања епидемиолошке слике - рекао је Ђаковић на конференцији за новинаре након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да је заустављен рад хитне помоћи у њеним просторијама ради дезинфекције тог дијела зграде и да су двије групе радника хитне помоћи на контролама.

- Тренутно имамо два заражена. Једна особа је у Бањалуци на лијечењу, а друга у изолацији у приједорској болници. Под здравственим надзором је 69 лица, 1.025 лица је изашло из здравственог надзора, 95 је у карантинима, а први пут ниједно лице није прекршило забрану кретања - прецизирао је Ђаковић.

Он је подсјетио суграђане да је од сутра у подне до недјеље у 18.00 часова забрањен прелаз грађана из једне у другу локалну заједницу и да ће полицијска контрола бити успостављена на свим пунктовима између локалних заједница, као и да је и даље на снази забрана окупљања у граду и на излетиштима која не значи забрану изласка, него само забрану груписања.

Ђаковић је захвалио лицима старијим од 65 година која су јутрос од 7.00 до 10.00 часова поштовала препоруку размака од два метра, напомињући да то није био случај пред Уникредит банком.

Он је додао да је Црвени крст добио 5.000 маски, а очекује још 1.400, те да ће оне бити подијељене пензионерима посредством мјесних организација Удуржења пензионера Приједора.

Ђаковић је поновио апел лицима, која без обзира на бројна упозорења и даље пале ватру на отвореним просторима и изазивају пожаре, да то не чине, те најавио наставак дезинфекције за викенд и у јавним установама и на јавним површинама и на саобраћајницама.

- Завршена је и дезинфекција стубишта зграда у граду, Омарској, Љубији, Туковима и Козарцу, а биће поново организована, док су и воћари поново на послу дезинфекције атомизерима са својих трактора - навео је Ђаковић.