latinica  ћирилица
10/04/2020 |  12:48 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

У ФБиХ 27 новообољелих

У Федерацији БиХ у односу на јучерашњи дан присуство вируса корона потврђено је у 27 нових случајева, а исто толико лица до сада се опоравило од ове болести, саопштио је данас у Сарајеву члан Кризног штаба федералног Министарства здравства Горан Черкез.

Наводећи да је у посљедња 24 часа у ФБиХ извршено 538 тестирања на вирус корона, Черкез је додао да је до сада обављено укупно 4.991 тестирање и да је присуство вируса потврђено у 502 случаја.

- На болничком лијечењу у ФБиХ је 75 пацијената, од којих је седам на респиратору -прецизирао је на конференцији за новинаре Черкез који је помоћник федералног министра за јавно здравље.

Говорећи о броју опорављених, он је рекао да се у наредних пар дана очекује да ће бити још 10 опорављених лица.

- Они су већ имали један негативан тест, очекујемо још један, након чега ћемо моћи рећи да су опорављени - додао је Черкез.

Он је упозорио да је ситуација у ФБиХ забрињавајућа због попуштања поштовања изречених мјера за спречавање ширења вируса корона.

- Озбиљно размишљамо и дали смо препоруку да се забрани или редукује кретање током викенда, јер је ово неодрживо - рекао је Черкез, наводећи да неодговорна лица у групама шетају, сједе, пију кафу.

Он је још једном позвао на поштивање донесених мјера, посебно у вријеме предстојећих празника.

Истичући добру сарадњу са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, Черкез је потврдио да ће ФБиХ уступити Републици Српској један број тестова за вирус корона.

Шеф Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство Сањин Муса констатовао је да се број опорављених из дана у дан повећава, али да треба имати у виду да је ово високозаразна болест и да су неопходне мјере социјалне дистанце и хигијенске мјере.

- Треба избјегавати већа окупљања, а посебно међугенерацијско окупљање, јер је најстарија популација најрањивија и о њима нарочито морамо водити рачуна - закључио је Муса.