latinica  ћирилица
10/04/2020 |  12:52 | Аутор: СРНА

Инспекторат: 30.000 КМ казни због непридржавања прописаних маржи

Републичка тржишна инспекција извршила је у протеклих девет дана 77 контрола у продајним објектима широм Републике Српске у вези са ограничавањем маржи приликом формирања цијена робе, те су у два случаја изречене казне у износу од 30.000 КМ онима који се тога нису придржавали, саопштено је из Инспектората.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

Инспектори су и због других утврђених неправилности као што је истицање цијена, односно оне нису биле видно истакнуте и лако доступне потрошачима, другим контролисаним субјектима изрекли казне у износу од 4.100 КМ, наводи се у саупштењу.

Имајући у виду обим производа који је обухваћен уребом Владе Републике Српске о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Српске, додаје се у саопштењу, саме контроле захтијевају нешто дуже вријеме, јер инспектори врше темељне провјере формирања цијена за 45 група производа које обухватају стотине различитих типова и произвођача производа, који су дефинисани уредбом.

У саопштењу се подсјећа да је наведеном уредбом ограничена маржа свих учесника у ланцу снабдијевања робом или производима, тако да не прелазе ниво маржи те робе или тих производа на дан 5. марта.

- Набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурну цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења, трошкови шпедитерских услуга и слично - појашњава се у саопштењу.

За кршење уребе прописана је казна за трговца као привредно друштво, односно друго правно лице 10.000 КМ, за одговорно лице 5.000 КМ, те за трговца као предузетника 6.000 КМ.

Из Инспектората скрећу пажњу и субјектима који врше промет нафтних деривата да је у циљу заштите економских интереса грађана, Влада Српске донијела и уредбу о прописивању мјере непосредне контроле цијена у Српској одређивањем маржи у трговини нафтних деривата, те да у наредним данима са ступањем ове уредбе на снагу и они могу очекивати посјету инспектора.

Трговцима који врше промет роба које су обухваћене поменутим уредбама је упућен апел да цијене формирају у складу са дефинисаним маржама, јер су прописане казне високе, а сваки прекршај ће бити строго санкционисан.