latinica  ћирилица
10/04/2020 |  13:15 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Бањалука: Сет мјера за подршку пословним субјектима (ФОТО/ВИДЕО)

Скупштина града Бањалука одобрила је данас пакет економских мјера које ће омогућити пољопривредницима, закупцима, пословним субјектима и предузетницима да се већ од идуће седмице могу обратити граду са захтјевима за одређене субвенције и олакшице, саопштио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Град ће овим пакетом мјера, који садржи 13 аката, помоћи пословној заједници и дијелом грађанима, у превазилажењу економских посљедица епидемиолошке кризе изазване појавом вируса корона.

- Одлуке ће већ сутра бити објављене у Службеном гласнику, а већ наредне седмице на снази, чиме ће бити омогућено објављивање јавног позива на који субјекти могу да се јаве - рекао је Радојичић.

Он је рекао да је донесена одлука о субвенцијама за комуналну таксу и заузимање мање јавних површина.

- Донесена је одлука о додјели субвенције пословним субјектима за двије намјене - за плаћање комуналне таксе и заузимање јавних површина за које сви субјекти којима је рад забрањен имају право на субвенцију од 100 одсто за три мјесеца, а субјекти којима је рад ограничен или отежан на 50 одсто олакшања за три мјесеца - истакао је Радојичић и додао да је у питању помоћ од око 830.000 КМ.

Такође, донесене су три одлуке које се односи на пољопривреду с циљем да се повећа број засијаних површина, те подстакне локална пољопривредна производња.

- Милион КМ биће издвојен кроз сет мјера за пољопривреду с циљем да се повећа број засијаних површина. Сви грађани који су се пријавили на јавни позив Центра за развој пољопривреде и села за додјелу сјеменских пакета за сјетву мањих површина добиће или пакете или новчану противриједност за куповину садног материјала - рекао је он.

Радојичић је навео и да ће Град плаћати камате привредницима који подигну кредите како би поново покренули посао по окончању кризе, те да је за ове намјене предвиђено 500.000 КМ.

 

Такође, привредници и предузетници, који послују у неком од градских простора, а не раде због кризе, ослобођени су закупнине. Они којима је рад ограничен, платиће 50 одсто од редовне цијене закупа.

- Закупци градских простора под посебним условима (разна удружења и клубови) ослобођени плаћања закупа на период од три мјесеца - истакао је Радојичић.

Он је нагласио да ће сви који имају уговоре са Градом о отплати различитих дугова, моћи да одгоде отплату тих обавеза на шест мјесеци.

      View this post on Instagram

Skupština grada Banje Luke na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila paket mjera za pomoć poslovnoj zajednici i građanima, s ciljem saniranja ekonomskih posljedica epidemiološke krize; Kroz subvencije, poslovni subjekti oslobođeni plaćanja komunalne takse i zauzimanja javnih površina, a oni kojim je ograničen rad u iznosu od 50 odsto (pomoć od oko 830.000 KM); Milion KM biće izdvojen kroz set mjera za poljoprivredu s ciljem da se poveća broj zasijanih površina; Svi građani koji su se prijavili na javni poziv Centra za razvoj poljoprivrede i sela za dodjelu sjemenskih paketa za sjetvu manjih površina dobiće ili pakete ili novčanu protivrijednost za kupovinu sadnog materijala; Grad će plaćati kamate privrednicima koji podignu kredite kako bi ponovo pokrenuli posao po okončanju krize (500.000 KM za ove mjere); Privrednici i preduzetnici, koji posluju u nekom od gradskih prostora, a ne rade zbog krize, oslobođeni zakupnine. Oni kojima je rad ograničen, platiće 50 odsto od redovne cijene zakupa;  Zakupci gradskih prostora pod posebnim uslovima (razna udruženja i klubovi) oslobođeni plaćanja zakupa na period od tri mjeseca; Svi koji imaju ugovore sa Gradom o otplati različitih dugova, moći će odgoditi otplatu tih obaveza na šest mjeseci; Javni pozivi za sve olakšice od iduće sedmice. #banjaluka

A post shared by Grad Banja Luka (@gubanjaluka) on Apr 10, 2020 at 5:42am PDT