latinica  ћирилица
10/04/2020 |  13:23 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Званично почела изградња граничног прелаза код моста "Братољуб"

Након довожења механизације, уређења радилишта и припрема за почетак радова обављених у претходних десет дана, фирма "Еникон –градња" уведена је у посао и од данас тече рок од 350 дана да изградњу граничног прелаза код новоизграђеног моста "Братољуб" на Дрини између Братунца у Републици Српској и Љубовије у Србији.
Мост Братољуб - Фото: РТРС
Мост БратољубФото: РТРС

 Вриједност овог пројекта је око 14,5 милиона марака. Гранични прелаз и царински терминал граде се на братуначкој страни, а биће заједнички за обје земље. Изградњу финансирају заједничке институције БиХ.

- Ово је пројекат од историјског значаја за Братунац и сусједне општине у Српској, као и Љубовију и сусједне општине у Србији. Мост "Братољуб" биће једна од најважнијих комуникација јер се ради о међународном граничном прелазу прве категорије - рекао је начелник братуначке општине Недељко Млађеновић.

Он је са директором фирме "Еникон-градња" Мирославом Лазаревићем озваничио почетак радова на изградњи граничног прелаза.

Општина Братунац планира изградњу бесцаринске зоне, за коју је урађена пројектна документација и у поступку је куповина земљишта.

- Надамо се да ће се то комплетирати и да ће допринијети развоју не само Братунца, него цијеле регије. Инвеститори су заинтересовани за изградњу привредних објеката на подручју наше општине - рекао је Млађеновић.

Он је истакао да ће бесцаринска зона у Братунцу бити прва те врсте у Републици Српској, док у Федерацији БиХ постоје четири.

- Недавно смо посјетили Пирот у Србији, гдје се налази најбоља бесцаринска зона у Европи. Прошле године имала је промет око милијарду евра - навео је Млађеновић и додао да је у плану братимљење са том општином, чије руководство жели да помогне Братунцу да реализује идеју бесцаринске зоне на свом подручју.

Директор фирме "Еникон-градња" Миросла Лазаревић најавио је да ће радови на изградњи граничног прелаза бити завршени до прољећа наредне године.

- Читав комплекс се налази на површини 30.000 метара квадратних и имаће објекте за смјештај царинских и полицијских служби БиХ и Србије, инспекцијске органе и све остале пропратне садржаје - рекао је Лазаревић.

Према његовим ријечима тренутно се обављају земљани радови и насипање платоа, након чега ће почети грађевински радови.

Изградња "Братољуба" почела је у октобру 2015. а завршена у мају 2017. године.

Мост је дуг 227 метара, а његову изградњу која је коштала 13 милиона евра финансирала је Србија.

Република Српска је финансирала изградњу приступног пута до граничног прелаза са лијеве стране Дрине.