latinica  ћирилица
10/04/2020 |  13:40 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Радончић: Захтјев ЦИК-а политички, прво преживјети па онда доносити одлуке

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић оцијенио је да је захтјев Централне изборне комисије БиХ да се допуни Изборни закон БиХ и одгоди расписивање локалних избора - политички и да прво треба преживјети епидемију вируса корона, а онда доносити политичке одлуке.
Фахрудин Радончић - Фото: СРНА
Фахрудин РадончићФото: СРНА

- Нама је битка на живот или смрт наредних 60 дана, колико грађана и живота да спасимо, а након тога ћемо одлучивати о политичким темама - рекао је Радончић новинарима у Бањалуци.

Он сматра да у ситуацији борбе против епидемије вируса корона у БиХ не треба доности брзе одлуке, подсјетивши да је БиХ земља у којој се сваке двије године одржавају избори.

- Било би добро да се избори одржавају у марту за један ниво, а у септембру и октобру за други ниво као у другим земљама, али о томе нема консензуса свих у БиХ. То захтијева велику политичку толеранцију и договор, а за сада ми тог договора немамо - рекао је Радончић, који је предсједник СББ-а.

Радончић сматра да је одлука ЦИК-а БиХ политичка.

-Став СББ-а је увијек био прецизан. На прошлим изборима се догодила брутална изборна крађа за члана Предсједништва БиХ и за друге. ЦиК БиХ је дозволио да се ноћ уочи избора замијени 6.500 чланова бирачких одбора и неке странке су саме правиле изборни резултат и друге чашћавале - рекао је Радончић.

Он је подсјетио да је тада став СББ-а био да чак неће изаћи на изборе, док се не ријеши да то буде електронски и док избори не буду поштени.

ЦИК БиХ затражио је од Парламентарне скупштине БиХ доношење допуна Изборног закона БиХ којима би се, због стања узрокованог епидемијом вируса корона, одгодило расписивање и одржавање избора.

ЦИК БиХ је на јучерашњој кореспондентној сједници усвојио закључак о покретању иницијативе за доношење закона о допунама Изборног закона БиХ коју доставља Парламентарној скупштини БиХ, саопштено је из Комисије.