latinica  ћирилица
10/04/2020 |  14:24 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Шеранић: До краја априла не треба ништа мијењати

У Републици Српској мјере против вируса корона дале су жељени резултат, а до краја априла не треба ништа мијењати, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић (Фото: Министарство здравља/Фејсбук) -
Ален Шеранић (Фото: Министарство здравља/Фејсбук)

Шеранић је за Би-Би-Си на српском језику рекао да Република Српска има епидемију под контролом и да то показују анализе на почетку шесте седмице епидемије.

- Све мјере које смо предузимали донијеле су резултате и епидемиолошке анализе показују да имамо линеаран раст тока епидемије, да смо у дијелу заравњене епидемиолошке криве - истакао је Шеранић.

Он је навео да у априлу не треба очекивати било какве измјене мјера, иако то најављују и спроводе Аустрија, Чешка, Хрватска.

- Немају ни све државе мјере истог нивоа, али сматрам да у Републици Српској до краја априла не треба мијењати ништа - период послије Ускрса биће кључ да размотримо шта треба радити у мају - додао је Шеранић.

Према његовим ријечима, Република Срспке мјере против вируса корона доноси на 14 дана и оне се неће мијењати ни у наредном таквом периоду.

Шеранић сматра да ће се, баш као што је и почела - поступно, епидемија корона вируса тако и гасити и да неће бити једног "окидача" који ће означити њен крај.

- Један сегмент је понашање епидемије у Републици Српској, други сегмент је непосредно окружење - Хрватска, Србија и Црна Гора, док је важан дио и европска димензија - Аустрија, Њемачка, Швајцарска и Словенија, земље одакле нам долази највише држављана БиХ - указао је Шеранић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске сматра да је цијели регион у сличној ситуацији.

- Када гледамо наш регион, мислим да смо ту мање-више сви у истој фази, то је сличан систем здравства наслијеђен из бивше нам земље, па сви на сличан и добар начин пратимо епидемију и спроводимо противепидемијске мјере - рекао је Шеранић.

Одговарајући на питање зашто је ношење маски у Републици Срспкој обавезно, он је рекао да је препорука да је пожељно носити маску, посебно кад не може да се обезбиједи дистанца од једног метра.

- Маска нам не дозвољава и да додирујемо лице, очи, нос и има и психолошки значај у том смислу - објаснио је Шеранић.

Шеранић сматра и да грађани у Републици Срспкој адекватно спроводе препоручене мјере.

- Наравно, увијек има појединаца који их не поштују и ми смо кренули у строжу контролу прије свега оних који не поштују мјере самоизолације или карантина, али број тих грађана стално је опадао и никад није био велики - рекао је он.

Би-Би-Си наводи да једна влада тешко да би се могла надати бољој "расподјели карата" у тренутку избијања глобалне пандемије и да је на мјесту министра здравља идеално имати човјека коме је епидемиологија предмет специјализације.

Шеранић је у претходној Влади Републике Српске био министар науке и технологије, а додатно му је придружен и ресор просвјете и културе.

Као члан СНСД-а чији је предсједник Милорад Додик, здравству се вратио у актуелној Влади премијера Радована Вишковића.

- Епидемиологија је моја стручна специјализација, дуго радим са заразним болестима, био сам један од оних који је радио на доношењу Закона о заштити становништва од заразних болести 2017. године па систем веома добро познајем јер сам учествовао и у његовом креирању - истакао је Шеранић.