latinica  ћирилица
10/04/2020 |  14:34 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

ХНК: Заражене 174 особе, најтежа ситуација у Читлуку

На подручју Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ до данас су регистрована 174 случаја заразе вирусом корона, а ситуација је најтежа у Читлуку гдје је заражено 66 лица, изјавио је директор кантоналног Завода за јавно здравство и члан Кризног штаба Нермин Авдић.
Мостар, болница - Фото: klix.ba
Мостар, болницаФото: klix.ba

Авдић је додао да је у Мостару инфицирано 55 лица, у Коњицу 28, у Чапљини 15 и Јабланици 10.

Он је рекао да је у Ковид болници у Мостару 29 хоспитализованих, од којих је шест на респиратору и 11 на подршци кисеоником.

Авдић каже да је ситуација најсложенија у Читлуку, додајући да је тамо тестирање извршено у више фирми и самостану.

- Нисмо на вријеме реаговали у Читлуку и због тога се ово десило. Сада Дом здравља добро ради и надамо се да ћемо ситуацију ставити под контролу - рекао је Авдић.

Што се тиче Чапљине, он је навео да је првозаражени био из велике породице у којој је било много контаката и гдје се нису придржавали мјера, али да су сви случајеви под надзором.

Авдић је рекао да је ситуација у Мостару добра. "Имамо појединачне обољеле. Морамо повести више рачуна о уласку вируса у болницу. Они су под највећим притиском, јер у клинички центар Мостар долазе људи из три кантона", појаснио је он.

Према његовим ријечима, ситуација у Коњицу мирује.

Авдић је навео да је просјечна доб умрлих 76 година, а позитивних лица 46 година.

Начелник Кантоналног штаба цивилне заштите Еуген Ћубела објаснио је да су мјере ограничења кретања између општина ХНК донесене на основу препоруку струке и да су законски утемељене.

- На доношење одлуке о ограничавању кретања одлучили смо се јер се ситуација отима контроли. Да бисмо то на вријеме сузбили и слушајући глас струке у Кантоналном штабу одлуку смо донијели једногласно - каже Ћубела.

Он је објаснио да ће кретање изван мјеста пребивалишта бити омогућено само уз пропуснице општинских, градских и Кантоналног штаба цивилне заштите, те да су из наредбе изузете службе МУП-а, ватрогаства, хитне медицинске помоћи, тужилаштва, као и сви који су изузети ранијим наредбама.

Ћубела је навео да потврде могу издавати и послодавци, али да их након тога морају доставити општинским и градским штабовима цивилне заштите, а они МУП-у ХНК. Такође, потврде које су издате раније за кретање у вријеме полицијског часа вриједе и за садашње наредбе.

Портпарол Владе ХНК Перо Павловић рекао је да је упућен апел федералном штабу да препознају шта се дешава у ХНК и донесу одлуку о ограничавању кретања на простору цијеле Федерације.

- Није ова наредба донесена из хира већ на основу препорука струке. Учините то на подручју цијеле Федерације и тако ћемо зауставити ширење вируса - поручио је Павловић.