latinica  ћирилица
10/04/2020 |  14:37 ⇒ 20:44 | Аутор: СРНА

Кошарац: Министарство припремило информацију о Трговској гори

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је ово министарство сачинило за Савјет министара свеобухватну информациу у вези са активностима хрватске Владе да на локацији Трговске горе формира одлагалиште радиоактивног отпада.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Истичући да постоји јасан политички оквир дефинисан у институцијама, као и опредијељеност да се заједнички ради на рјешавању овог проблема, Кошарац је изразио очекивање да ће Савјет министара усвојити ову информацију, како би могле бити донијете одређене одлуке.

Кошарац је прецизирао да је у информацији предложен закључак о формирању координационог тијела које би координисало активности институција од локалног, кантоналног и ентитетског, до заједничког нивоа.

- Са друге стране, договорили смо формирање експертског тима, јер сматрамо да на темељу научних ставова морамо да тражимо аргументацију за супротстављање аргументацији хрватске стране - рекао је Кошарац у изјави за медије.

Он је навео да је предложено и формирање правног тима, пошто су процјене да Хрватска неће одустати од одлуке да на Трговског гори формира одлагалиште радиоактивног отпада.

- Из тог разлога сматрамо да ћемо овај процес морати водити кроз арбитражу пред међународним судом и из тог разлога ћемо тражити окивир за међународно-правно дјеловање - закључио је Кошарац.

Кошарац је нагласио да су сагласност за информацију и закључке дали и ентитетски ресорни министри.

Он је поручио да ће наредни кораци у вези са проблемом одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, на граници Хрватске са БиХ, бити креирани у складу са међународним конвенцијама које је потписала БиХ и у интересу очувања здравља људи и животне средине на подручју слива ријеке Уне.