latinica  ћирилица
10/04/2020 |  14:45 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Руси наредних дана дезинфикују здравствене установе и карантине (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранићодржали су данас, у Бањалуци, редован састанак Главног координационог тима.
Сједница Главног координационог тима (фото: facebook.com / VladaRepublikeSrpske -
Сједница Главног координационог тима (фото: facebook.com / VladaRepublikeSrpske

Главни координациони тим најавио је да ће медицински тим из Руске Федерације, који је јуче стигао у Републику Српску, наредних дана извршити дезинфекцију болница, домова здравља и карантинских простора у којима бораве лица позитивна на вирус корона, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Грађанима је препоручено да на отвореном простору носе заштитне маске и рукавице, да се не крећу у групама које чине више од три лица, те да држе физичку дистанцу од два метра. Најављено је и да ће полиција спроводити појачане контроле паркова, излетишта и других мјеста гдје постоји могућност окупљања већег броја лица.

Дата је препорука Републичком штабу за ванредне ситуације да обавеже трговце и друге даваоце услуга да своје услуге, у директном контакту, пружају заштићени маском и рукавицама и спроводе прописане мјере дезинфекције. Такође, лица која примају ове услуге дужна су да буду заштићена маском и рукавицама.

Главни координациони тим задужио је инспекцијске органе и припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске да појачају контролу примјене свих досадшњих мјера Републичког штаба за ванредне ситуације.

Главни координациони тим још једном је позвао грађане да буду одговорни и да се стриктно придржавају свих препорука надлежних инстутуција, када је ријеч о заштити од вируса корона.

Апеловано је и на лица којима је одређена кућна изолација да се строго придржавају прописаних мјера, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.